Последни новини
Home / Законът / Съдия Милен Василев, предизвикал скандал в САС: Съмненията ми за „специални“ размествания по дела не бяха опровергани

Съдия Милен Василев, предизвикал скандал в САС: Съмненията ми за „специални“ размествания по дела не бяха опровергани

Defakto.bg

Моите съмнения, че специално съм отстранен от един състав на търговското отделение на Софийския апелативен съд (САС) не бяха опровергани. Това заяви съдията Милен Василев в предаването „Просто Диков“ на bIT.

Василев е магистратът, който в публично разпространено заявление обвини председателя Даниела Дончева за незаконни размествания в търговското отделение на съда (той е пратен в състав, оглавяван дотогава от избрания във ВСС Стефан Гроздев, а на неговото, на Василев място, отива председателят Дончева – б.р.).  Посочи и конкретно дело, за което De Fakto единствен писа – страна по него е дружеството „Евробилд  2003“ на основния прокурорски свидетел за източването на КТБ Бисер Лазов.

Пред De Fakto Даниела Дончева отговори, че дори не е чела конкретното дело, но, от своя страна е поискала проверки на прокуратурата и Инспектората да проверят има ли корупция в съда.  Междувременно Лозан Панов разпореди и проверка от комисия на Върховния касационен съд. А на състояло се миналата седмица общо събрание съдиите от САС отказаха да разискват заповедите на Дончева, но препоръчаха да се приемат нарочни правила за преместването на съдии от един състав в друг. Отказано бе и обявяване за „недопустимо“ на поведението на Василев.

Въпреки въведения през 2006 г. принцип на случайно разпределение на делата и до днес съществуват множество вратички избраният след това съдия да бъде заменен, обяви Милен Василев. Той отказа да коментира посочения от него конкретен казус. Но обяви: „Най-вярно информацията за него беше изнесена в правния  сайт De Fakto“.

А като илюстрация на необяснимостта на направените размествания в търговското отделение даде следния пример: „На свободен безплатен паркинг, еднакво осветен от слънцето, има паркирани няколко автомобила. Идва нов автомобил, който вместо да паркира на свободно място вика паяк да вдигне друг автомобил, за да паркира той точно на неговото място“.

„Доколкото чувам, сега г-жа Дончева активно въздейства на член на бившия ми състав, с когото не сме имали никакви проблеми, да заяви, че е имал проблеми с мен, за да мотивира рокадата. Да видим дали ще го убеди“, каза още Василев.

Така или инак, досега  никой от замесените в скандала не изясни на глас – защо тъкмо това дело е предизвикало толкова съмнения.  Може пък резултатите от множеството проверки по случая да повдигнат завесата. Чакаме.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Един коментар

  1. Стоянов

    С уточнението,че не познавам нито съдия Василев,нито съдия Дончева,но нещо което ми направи впечатление /освен изземването на делата на Василев/,е следното:Не е възможно един съдия,било търговски или граждански да не знае,че при смяната ,разместването или преминаването на работа в друг съд,наказателно дело продължава да се гледа от съдията,който е бил на първото проведено заседание,той е длъжен да довърши делото и постанови присъда.Нищо лично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.