Последни новини
Home / Законът / Бивш член на ВСС обжалва, че не я възстановили там, където иска

Бивш член на ВСС обжалва, че не я възстановили там, където иска

Defakto.bg

Общото събрание на СГС е определило в кои отделения да работят Мария Кузманова и Соня Найденова

В жалба до ВСС бившият член на съвета Мария Кузманова, че не е възстановена на старата си длъжност в търговското отделение на Софийския градски съд (СГС), както е поискала, както повелява законът и както е гласувал новият съвет, научи De Fakto.

Това е пореден епизод от кадровата драма след изтичането на мандата на старите членове на ВСС.

Както писахме днес, дадените от закона „бонуси“, от които се възползваха други кадровици, пък отекнаха в столичния областен административен съд.

Мария Кузманова

А за какво става дума в СГС? Факт е, двама от членовете на стария съвет – Мария Кузманова и Соня Найденова поискаха да бъдат възстановени на старите си длъжности в СГС, без да търсят бонуси и преместване другаде. Преди избирането й за член на съвета Кузманова последно е съдийствала в първоинстанционен търговски състав на СГС, а Найденова – във второинстанционен граждански състав. Молбите им, както и на всички останали, бяха удовлетворени от новия ВСС.

Тук обаче следва едно уточнение – по закон възстановяване на заеманата преди избора във ВСС длъжност означава длъжност в същия орган на съдебната власт – в случая съдия от Софийския градски съд. Оттам нататък законът е категоричен: общото събрание определя броя и съставите на отделенията в съда (чл. 85, ал.3 от Закона за съдебната власт), а председателят съвместно със своите заместници предлага на общото събрание разпределението на съдиите по отделения (чл. 86, ал.1, точка 4 от ЗСВ).

Соня Найденова

Така на проведено на 13 октомври общо събрание на СГС временният председател Десислава Попколева отчита, че няма свободни търговски състави в съда и предлага Мария Кузманова да бъде назначена в първоинстанционен, но не търговски, а граждански състав, казаха пред De Fakto от СГС. Това предложение е било направено по силата на чл. 86, ал.1, т.4 от ЗСВ. И събранието го е гласувало. По същия начин предложението за Соня Найденова е било да се назначи във вторинстанционен граждански състав, където обаче е имало места. И това предложение е одобрено от събранието.

Самата Мария Кузманова не е присъствала на него и е научила за решението след това. Но датата на събранието е оповестена отдавна, още преди да влезе в сила оставката на предишния председател Калоян Топалов и всички магистрати са били информирани за него, категорични са от СГС.

Соня Найденова е присъствала и е обявила, че няма претенции и ще работи там, където я изпратят.

Така или иначе жалбата на Кузманова е във ВСС, любопитно е как ще реагират новите кадровици.

На 13 октомври, впрочем, по настояване на магистрати същото общо събрание на СГС е препоръчало на временния председател да отмени заповед на Калоян Топалов, според която излизащите в дълъг отпуск съдии трябва изрично да посочат кой ги замества по време на отсъствието им.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.