Последни новини
Home / Законът / Бивш член на ВСС обжалва, че не я възстановили там, където иска

Бивш член на ВСС обжалва, че не я възстановили там, където иска

Defakto.bg

Общото събрание на СГС е определило в кои отделения да работят Мария Кузманова и Соня Найденова

В жалба до ВСС бившият член на съвета Мария Кузманова, че не е възстановена на старата си длъжност в търговското отделение на Софийския градски съд (СГС), както е поискала, както повелява законът и както е гласувал новият съвет, научи De Fakto.

Това е пореден епизод от кадровата драма след изтичането на мандата на старите членове на ВСС.

Както писахме днес, дадените от закона „бонуси“, от които се възползваха други кадровици, пък отекнаха в столичния областен административен съд.

Мария Кузманова

А за какво става дума в СГС? Факт е, двама от членовете на стария съвет – Мария Кузманова и Соня Найденова поискаха да бъдат възстановени на старите си длъжности в СГС, без да търсят бонуси и преместване другаде. Преди избирането й за член на съвета Кузманова последно е съдийствала в първоинстанционен търговски състав на СГС, а Найденова – във второинстанционен граждански състав. Молбите им, както и на всички останали, бяха удовлетворени от новия ВСС.

Тук обаче следва едно уточнение – по закон възстановяване на заеманата преди избора във ВСС длъжност означава длъжност в същия орган на съдебната власт – в случая съдия от Софийския градски съд. Оттам нататък законът е категоричен: общото събрание определя броя и съставите на отделенията в съда (чл. 85, ал.3 от Закона за съдебната власт), а председателят съвместно със своите заместници предлага на общото събрание разпределението на съдиите по отделения (чл. 86, ал.1, точка 4 от ЗСВ).

Соня Найденова

Така на проведено на 13 октомври общо събрание на СГС временният председател Десислава Попколева отчита, че няма свободни търговски състави в съда и предлага Мария Кузманова да бъде назначена в първоинстанционен, но не търговски, а граждански състав, казаха пред De Fakto от СГС. Това предложение е било направено по силата на чл. 86, ал.1, т.4 от ЗСВ. И събранието го е гласувало. По същия начин предложението за Соня Найденова е било да се назначи във вторинстанционен граждански състав, където обаче е имало места. И това предложение е одобрено от събранието.

Самата Мария Кузманова не е присъствала на него и е научила за решението след това. Но датата на събранието е оповестена отдавна, още преди да влезе в сила оставката на предишния председател Калоян Топалов и всички магистрати са били информирани за него, категорични са от СГС.

Соня Найденова е присъствала и е обявила, че няма претенции и ще работи там, където я изпратят.

Така или иначе жалбата на Кузманова е във ВСС, любопитно е как ще реагират новите кадровици.

На 13 октомври, впрочем, по настояване на магистрати същото общо събрание на СГС е препоръчало на временния председател да отмени заповед на Калоян Топалов, според която излизащите в дълъг отпуск съдии трябва изрично да посочат кой ги замества по време на отсъствието им.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.