Последни новини
Home / Законът / И в новия ВСС: Спор за повишения след „стар“ конкурс

И в новия ВСС: Спор за повишения след „стар“ конкурс

Defakto.bg

Милен Василев от САС и Рени Коджабашева от СГС не бяха назначени във Върховния касационен съд

Може ли в момента да се повишават магистрати на базата на резултати от „стар“ конкурс – проблемът, който дълго бунеше съдийската колегия на стария ВСС се пренесе и в новия.

Противоречията лъснаха на днешното заседание на новата съдийска колегия, в чийто дневен ред бяха повишения в Гражданската и Търговската колегии на ВКС, както и във Върховния административен съд. А спорът бе за прилагането на прословутия вече чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – редакцията му от август 2016 г. предвижда магистрати, останали „под чертата“, но с добър успех от проведен конкупс, да бъдат назначавани, ако в срок до 9 месеца от въпросния конкурс се освободи щат.

Съдийската и прокурорските колегии на предния ВСС изпаднаха в разнобой по въпроса важи ли правилото и за конкурси, проведени по „стария“ ред – прокурори бяха повишавани, а съдии – не. На финала с решение на пленума на ВСС бяха приети единни правила, позволили повишенията.

Днес от името на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) Красимир Шекерджиев докладва решението й, че процедурата не трябва да се прилага за местата, определени за външен конкурс. А в останалите случаи критериите са освобождаване на длъжността в рамките на 9 месеца от проведен конкурс, уседналост от 3 години на старото място, високи оценки, становище на етичните комисии. В КАК обаче е имало и противници на повишенията, включително и с аргумента, че за някои от конкурсите има висящи дела във ВАС.

С 12 на 2 околегията прие, че ще прилага чл. 193, ал. 6 и за „стари“ конкурси. Против бяха само Атанаска Дишева и Даниела Марчева.

Така във ВАС бяха повишени Весела Павлова и Емилия Иванова от административния съд – София-град.

Може да си отличник, но се иска „уседналост“

Любопитното бе, когато нещата стигнаха до ВКС. Впечатлиха имената на двама кандидати. Едното – на Милен Василев от Софийския апелативен съд, по заявлението на когото гръмна скандал за разместванията на съставите в търговското отделение със съмнения за корупция. Второто – на Рени Коджабашева от Софийския градски съд, за която проверки на Инспектората констатират ред забавени дела.

Василев е получил отлична оценка – 5,96 в конкурса и за Търговската, и за Гражданската колегии на ВКС. Днес обаче съветът не го повиши, защото не отговаря на условията за уседналост – няма изкарани 3 г. на предната си месторабота в САС.

Има ли дилема „бързо“ или „качествено“ правосъдие?

Рени Коджабашева се оказа трета поред от останалите „под чертата“ в конкурса за Гражданската колегия на ВКС – след Милен Василев и наказателния съдия от САС Алекесй Иванов. До името й се стигна след отказа да бъде повишен Василен и оттеглена молба от Иванов. КАК е предложила Коджабашева също да не бъде повишавана заради констатациите за забавени дела, докладва Красимир Шекерджиев. С пояснението: „Обсъждането не беше свързано с качествата й като съдия, тя изготвя добри актове, но бави“.

Даниела Марчева се възпротиви: „Да се наказват колеги за забавено изписване на дела, без да се съобразява качеството на работата им и натовареността, е да се наказват колеги за грешките на системата. Ние нямаме норма на труд, за разлика от фабриките. Колегата Коджабашева гледа тежки дела за делба, в целия атестиран период само 1,40 % от актовете й са отменени“.

„Не можем да избираме между бързо и качествено писане, подобна дилема не е реална. Правосъдието трябва да е и качествено, и навременно“, категоричен бе Шекерджиев. Мнозинството го подкрепи.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.