Последни новини
Home / Законът / След „бонусите“ за стария ВСС – кадрови хаос в столичен административен съд

След „бонусите“ за стария ВСС – кадрови хаос в столичен административен съд

Defakto.bg

Административен съд – София-област, който не е сред натоварените, прогресивно се разраства с нови щатове. И все по силата на закона.

Това стана ясно от дебата по последната (допълнителна) точка в дневния ред на съдийската колегия на ВСС днес. Отприщи го молба на зам.-председателя на административния съд София-област Емил Димитров да бъде освободен от ръководната длъжност и назначен за редови магистрат. Да, ама… Места за „редови“ в този съд вече няма!

Щатът в момента е за 8 съдии, като двама от тях са председател и заместник, обясни Красимир Шекерджиев от ВСС, член и на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Всички редови длъжности вече са заети, нещо повече – в първите си дни новият съвет откри и нова бройка в този съд, за да удовлетвори заявените от двама бивши кадровици желания. Така Милка Итова (правораздавала преди в СГС) и Каролина Неделчева (дошла във ВСС от окръжния съд във Варна) поискаха назначения в областния столичен административен съд. И се позоваха на даденото им с последните тазгодишни промени в Закона за съдебната власт право да избор къде да бъдат възстановени – на предишните си длъжности или „в равен по степен орган на съдебната власт“. Двете избраха алтернативата, посочиха въпросния административен съд и Итова бе назначена на единствения свободен щат, а за Неделчева бе открит нов.

(Освен тях, от въпросния „бонус“ се възползваха също Галя Георгиева, която от апелативния съд в Пловдив се премести в апелативния спецсъд, а съдии станаха две бивши прокурорки – Магдалена Лазарова и Елка Атанасова).

Да, но по закон и преди поправките, зам.-председателите също имат право да станат „редови“ в собствения си съд. И Емил Димитров го е пожелал. А кадровата какофония стана пълна след съобщението, че той пък в момента е командирован във ВАС.

Единственият изход от ситуацията е да се поиска от пленума на ВСС разрешение да се открие още една съдийска щатна бройка в столичния областен административен съд, настояха едни.

„Въпросът е принципен ние можем ли изобщо да откриваме нови щатове, без оглед на потребностите и натовареността на съответния съд?“, възпротиви се Атанаска Дишева. И предложи друг вариант – зам.председателската длъжност да се трансформира в съдийска и проблемът да се реши без раздуване на щата.

Драгомир Кояджиков я обвини в популизъм – на вчерашното заседание на КАК е обсъждано, че никой не иска да е зам.-председател и се е съгласил само Любомир Гайдов от ВАС, чиито документи в момента се разглеждат.

Олга Керелска не издържа: „Стигаме до абсолютно съдийско номадстване. Извън правото имам чувството, че непрекъснато обслужваме хрумванията и желанията на определени колеги!“

„Спрете, за да спрем административното безсилие тук“, прикани Боряна Димитрова.

На финала с 11 срещу 2 гласа – Керелска и Дишева колегията реши да иска от пленума нов щат. А междувременно за същия съд е открита също процедура за преместване, съобщи Лозан Панов.

Чудно!

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.