Последни новини
Home / Законът / След „бонусите“ за стария ВСС – кадрови хаос в столичен административен съд

След „бонусите“ за стария ВСС – кадрови хаос в столичен административен съд

Defakto.bg

Административен съд – София-област, който не е сред натоварените, прогресивно се разраства с нови щатове. И все по силата на закона.

Това стана ясно от дебата по последната (допълнителна) точка в дневния ред на съдийската колегия на ВСС днес. Отприщи го молба на зам.-председателя на административния съд София-област Емил Димитров да бъде освободен от ръководната длъжност и назначен за редови магистрат. Да, ама… Места за „редови“ в този съд вече няма!

Щатът в момента е за 8 съдии, като двама от тях са председател и заместник, обясни Красимир Шекерджиев от ВСС, член и на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Всички редови длъжности вече са заети, нещо повече – в първите си дни новият съвет откри и нова бройка в този съд, за да удовлетвори заявените от двама бивши кадровици желания. Така Милка Итова (правораздавала преди в СГС) и Каролина Неделчева (дошла във ВСС от окръжния съд във Варна) поискаха назначения в областния столичен административен съд. И се позоваха на даденото им с последните тазгодишни промени в Закона за съдебната власт право да избор къде да бъдат възстановени – на предишните си длъжности или „в равен по степен орган на съдебната власт“. Двете избраха алтернативата, посочиха въпросния административен съд и Итова бе назначена на единствения свободен щат, а за Неделчева бе открит нов.

(Освен тях, от въпросния „бонус“ се възползваха също Галя Георгиева, която от апелативния съд в Пловдив се премести в апелативния спецсъд, а съдии станаха две бивши прокурорки – Магдалена Лазарова и Елка Атанасова).

Да, но по закон и преди поправките, зам.-председателите също имат право да станат „редови“ в собствения си съд. И Емил Димитров го е пожелал. А кадровата какофония стана пълна след съобщението, че той пък в момента е командирован във ВАС.

Единственият изход от ситуацията е да се поиска от пленума на ВСС разрешение да се открие още една съдийска щатна бройка в столичния областен административен съд, настояха едни.

„Въпросът е принципен ние можем ли изобщо да откриваме нови щатове, без оглед на потребностите и натовареността на съответния съд?“, възпротиви се Атанаска Дишева. И предложи друг вариант – зам.председателската длъжност да се трансформира в съдийска и проблемът да се реши без раздуване на щата.

Драгомир Кояджиков я обвини в популизъм – на вчерашното заседание на КАК е обсъждано, че никой не иска да е зам.-председател и се е съгласил само Любомир Гайдов от ВАС, чиито документи в момента се разглеждат.

Олга Керелска не издържа: „Стигаме до абсолютно съдийско номадстване. Извън правото имам чувството, че непрекъснато обслужваме хрумванията и желанията на определени колеги!“

„Спрете, за да спрем административното безсилие тук“, прикани Боряна Димитрова.

На финала с 11 срещу 2 гласа – Керелска и Дишева колегията реши да иска от пленума нов щат. А междувременно за същия съд е открита също процедура за преместване, съобщи Лозан Панов.

Чудно!

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.