Последни новини
Home / Законът / Борислав Сарафов – единствена номинация за шеф на националното следствие

Борислав Сарафов – единствена номинация за шеф на националното следствие

Defakto.bg

Зам.-главният прокурор Борислав Боби Сарафов е единствената номинация за директор на Националната следствена служба. Тя бе огласена от Сотир Цацаров в началото на заседанието на прокурорската колегия на ВСС днес. Други предложения не бяха бяха направени. Днес бе последната възможност за това.

Номинацията за Сарафов е подписана от самия Цацаров и още четирима членове на колегията – бившия директор на НСлС Евгени Диков, Пламена Цветанова, Даниела Машева и Пламен Найденов. Сарафов е дал съгласието си да бъде издигнат на поста.

За тази (неочаквана) ротация се говореше сред магистратите от десетина дни. Ако бъде избран, а основания за съмнения, че това ще се случи, няма, Сарафов пак ще си остане зам.-главен прокурор – по закон директорът на НСлС е заместник по разследването. До неотдавна обаче, като зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната касационна прокуратура, той отговаряше за по-широк спектър от дела, включително за тези от „обществен интерес“.

В същото време в началото на годината между Сарафов и следователи избухна открит конфликт – на работно съвещание в Шумен по трагедията „Хитрино“  зам.-главният прокурор си бе позволил да обвинява следователи, че били деквалифицирани и безделници. Един от тях – Страхил Каменички (зачетен от Сарафов и с квалификацията за „заешко сърце“, задето не повдигнали обвинения на „двама убийци“ – машинистите от дерайлиралия на гара Хитрино влак – б.р.) отвърна с две дела срещу зам.-главния прокурор. Едното бе гражданско за непозволено увреждане, другото – наказателно, за обида. И двете бяха прекратени, като съдилищата приеха, че в случая Сарафов действал като зам.-главен прокурор и имал функционален имунитет.

Съдии по тези дела обаче не изключиха възможността да се търси дисциплинарна отговорност от отговорния обвинител. А малко след това той първо бе номиниран за член на новия ВСС от прокурорската квота, а после оттегли кандидатурата си – след разговор със Сотир Цацаров, на който двамата се разбрали, че ще е по-полезен на служба в държавното обвинение.

Сега идва номинацията му за директор на НСлС.

Постът се оваканти, след като Евгени Диков стана член на новия съдебен съвет, а по закон претенденти можеха да издигат минимум трима от прокурорската колегия, главният прокурор или министърът на правосъдието. Предпочетена е първата форма за номиниране – чрез колегията, но и с участието на Цацаров.

За да има избор, се искат поне 8 „за“ от 11-те членове на колегията. Мандатът на шефа на НСлС е пет години.

Според приетата хронограма изслушването и изборът ще са на 6 декември. До 30 ноември  ще бъдат приемани въпроси и становища за номинирания.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.