Последни новини
Home / Законът / Борислав Сарафов – единствена номинация за шеф на националното следствие

Борислав Сарафов – единствена номинация за шеф на националното следствие

Defakto.bg

Зам.-главният прокурор Борислав Боби Сарафов е единствената номинация за директор на Националната следствена служба. Тя бе огласена от Сотир Цацаров в началото на заседанието на прокурорската колегия на ВСС днес. Други предложения не бяха бяха направени. Днес бе последната възможност за това.

Номинацията за Сарафов е подписана от самия Цацаров и още четирима членове на колегията – бившия директор на НСлС Евгени Диков, Пламена Цветанова, Даниела Машева и Пламен Найденов. Сарафов е дал съгласието си да бъде издигнат на поста.

За тази (неочаквана) ротация се говореше сред магистратите от десетина дни. Ако бъде избран, а основания за съмнения, че това ще се случи, няма, Сарафов пак ще си остане зам.-главен прокурор – по закон директорът на НСлС е заместник по разследването. До неотдавна обаче, като зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната касационна прокуратура, той отговаряше за по-широк спектър от дела, включително за тези от „обществен интерес“.

В същото време в началото на годината между Сарафов и следователи избухна открит конфликт – на работно съвещание в Шумен по трагедията „Хитрино“  зам.-главният прокурор си бе позволил да обвинява следователи, че били деквалифицирани и безделници. Един от тях – Страхил Каменички (зачетен от Сарафов и с квалификацията за „заешко сърце“, задето не повдигнали обвинения на „двама убийци“ – машинистите от дерайлиралия на гара Хитрино влак – б.р.) отвърна с две дела срещу зам.-главния прокурор. Едното бе гражданско за непозволено увреждане, другото – наказателно, за обида. И двете бяха прекратени, като съдилищата приеха, че в случая Сарафов действал като зам.-главен прокурор и имал функционален имунитет.

Съдии по тези дела обаче не изключиха възможността да се търси дисциплинарна отговорност от отговорния обвинител. А малко след това той първо бе номиниран за член на новия ВСС от прокурорската квота, а после оттегли кандидатурата си – след разговор със Сотир Цацаров, на който двамата се разбрали, че ще е по-полезен на служба в държавното обвинение.

Сега идва номинацията му за директор на НСлС.

Постът се оваканти, след като Евгени Диков стана член на новия съдебен съвет, а по закон претенденти можеха да издигат минимум трима от прокурорската колегия, главният прокурор или министърът на правосъдието. Предпочетена е първата форма за номиниране – чрез колегията, но и с участието на Цацаров.

За да има избор, се искат поне 8 „за“ от 11-те членове на колегията. Мандатът на шефа на НСлС е пет години.

Според приетата хронограма изслушването и изборът ще са на 6 декември. До 30 ноември  ще бъдат приемани въпроси и становища за номинирания.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.