Последни новини
Home / Законът / ВКС пита Съда на ЕС кой е компетентен за присъждането на родителски права след развод

ВКС пита Съда на ЕС кой е компетентен за присъждането на родителски права след развод

Defakto.bg

Кой съд е компетентен да реши въпроса за родителските права след развод – това питане отправя състав на Гражданската колегия на ВКС към Съда на ЕС в Люксембург. Преюдициалното запитване е по прилагането на Регламент на ЕС от 2003  г.

Конкретният казус е свързан с българска двойка, живуща във Франция. Между бившите съпрузи няма спор за развода, поискан от жената – развели са се в България. Бащата обаче повдига спор дали наш съд може да се произнася за родителските права върху дете с постоянно местопребиваване във Франция.

Ето съобщението на ВКС:

„Върховният касационен съд на Република България (ВКС), на основание чл. 267, ал. 3 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), с определение на съдебен състав от Четвърто гражданско отделение спря производството по частно гражданско дело № 3801/2017 г. отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (ЕС) по следния въпрос:

„Допуска ли Регламент (ЕО) 2201/2003 г. разглеждането на дела, свързани с родителска отговорност, без да са налице предпоставките по чл. 8 и чл. 12 от Регламента от съд на държава членка, който е компетентен да разгледа дело за развод по силата на чл. 3 от Регламента, когато националното право на съответната държава членка го задължава служебно да се произнесе по упражняването на родителските права, мерките на лични отношения, издръжката и ползването на семейното жилище заедно с иска за развод?“.

Делото пред ВКС е образувано по частна касационна жалба срещу определение на Пловдивския окръжен съд, с което е потвърдено определение на Пловдивския районен съд за отхвърляне на искането за прекратяване на производството по делото поради липса на международна компетентност на българския съд. Жалбоподателят оспорва въззивното определение като незаконосъобразно с аргумента, че то почива на неправилно тълкуване на разпоредбите на Регламент (ЕО) 2201/2003 г. Поставя въпрос компетентен ли е българският съд да разгледа съединен с иска за развод спор за родителска отговорност, когато роденото от брака дете има обичайно местопребиваване на територията на друга държава – членка на Европейския съюз, и не са налице предпоставките за пророгация на компетентност. В определението на ВКС се сочи, че така формулираният въпрос изисква тълкуване на разпоредбите на чл. 3, чл. 8 – 12 от Регламент (ЕО) 2201/2003 г. Задължително тълкуване на тези разпоредби може да даде само Съдът на Европейския съюз, а доколкото производството пред ВКС ще приключи с необжалваем акт, касационният съд е длъжен да отправи преюдициално запитване (чл. 267, ал. 3 ДФЕС) по въпроса.

„Становището на запитващата юрисдикция е, че без да са налице условията по чл. 12 от Регламент (ЕО) 2201/2003 г., компетентният да се произнесе съд по иска за развод между съпрузи – граждани на държавата членка, пред който е предявен искът, не е компетентен и по въпросите за родителската отговорност. По тези въпроси компетентен е единствено съдът по обичайното местопребиваване на детето и обратното не може да бъде прието въз основа на разпоредби от националното право. Правото на Европейския съюз е интегрирано в националните правни системи на държавите членки и има примат, поради което компетентност на националния съд въз основа на собственото му право, което не съответства на Регламента, не може да бъде обосновано“ – пише в преюдициалното запитване.

Съдебният състав на ВКС предлага на Съда на Европейския съюз преюдициалното запитване да се разгледа по реда на спешното производство, тъй като са налице предпоставките по чл. 107 от Процедурния правилник на Съда на ЕС. Преюдициалното заключение се иска по въпрос, който засяга интересите на ненавършило пълнолетие дете. Според върховните съдии на настоящия етап не са събрани доказателства в подкрепа на твърденията на страните, но сами по себе си тези твърдения са показателни за застрашения интерес на детето. Бащата заявява, че майката препятства контактите между него и детето, а майката – че бащата изобщо не търси такъв контакт. В интерес на детето е този спор да бъде разрешен максимално бързо, за да може в рамките на постановени от съда мерки то да осъществява пълноценни отношения и с двамата си родители“.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

2 коментара

 1. Как стои разрешаването на родителските права за дете,рродено в Италия от двойка българи без брак-припознато от бащата/носи фамилното му име/ но не живеещ с тях/майката и детето/-завърнали се в България и тримата? Има ли право на издръжка за детето майката/на 4 годинки е детето/и по какъв начин?може ли детето да излезе от България -да се върне в Италия/където е родено и живее баба му/и по какъв начин може да се уреди легално този въпрос?

  • Яна Цветанова

   Детето макар и родено в Италия е български гражданин по произход от своите родители. По реда на чл. 127 от СК пред български съд- в града, където е местоживеенето на майката в България следва да се предяви иск по въпроса с родителските права и издръжката.
   Чл.76, т.9 ЗБЛД предвижда да не се разрешава напускането на страната на непълнолетни лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници, попечители. При разногласие между родителите спорът се решава по реда на чл.127а СК.
   Съгласно чл.127а СК, въпросите, свързани с пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, се решават по общо съгласие на родителите, а когато такова съгласие не може да бъде постигнато, спорът между тях се решава от районния съд по настоящия адрес на детето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.