Последни новини
Home / Законът / Задържаха служител на икономическото ведомство и негов съучастник за измама с енергийни фондове

Задържаха служител на икономическото ведомство и негов съучастник за измама с енергийни фондове

Defakto.bg

Служител на икономическото министерство и  негов съучастник са задържани за измама в съучастие на граждани.  Двамата са подвеждали кандидат – бенефициенти по проекти, че срещу  определен процент могат да им издействат  безвъзмездно финансиране,  съобщи държавното обвинение. Двамата са задържани за 72 часа.

Установено е, че единият от тях е младши сътрудник от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерство на икономиката, а съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката.  Той е осъждан многократно, включително  и за престъпления против собствеността, сочи прокуратурата.

„До момента разследването е установило, че служител на Министерство на икономиката и негов съучастник са поддържали заблуждение у различни граждани – кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност“, че са в състояние да им съдействат  представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата“.

Събитията са се развили след специализирана операция на спецзвеното  „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура с участието на ДАНС. Повод за акцията е досъдебно производство, образувано по сигнал на министъра на икономиката до шефа на ДАНС.  С  разрешение на Софийски градски съд (СГС) са извършени претърсвания и изземвания в три обекта в София, един от които е в служебно помещение в Министерство на икономиката. Намерени и иззети са книжа и предмети, компютърни конфигурации и др., имащи значение за разследваната  престъпна дейност, сочи прокуратурата.

Установено е, че единият от тях е младши сътрудник от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерство на икономиката, а съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от Министерство на икономиката. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността.

На двамата са повдигнати обвинения за измама в съучастие – престъпление по чл.210, ал.1, т.1 вр. чл.209, ал.1 вр. чл.26, ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК.

Следствени действия по случая продължават, казва обвинението.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.