Последни новини
Home / Законът / Парламентът прие антикорупционния закон на кабинета, отхвърли проекта на опозицията

Парламентът прие антикорупционния закон на кабинета, отхвърли проекта на опозицията

Defakto.bg

Без изненади, Народното събрание  прие на първо четене антикорупционния проект на правителството и отхвърли този законопроекта на БСП. Правителството предлага  Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество да громи корупцията по високите егажи на властта, като в нея е влеят четири досега съществуващи органа. А -членният й състав да се назначава от Народното събрание.

По този повод, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Борбата ви с корупцията е само на книга.  Когато стане въпрос за реална такава, бягате от тази борба. Вашият законопроект не е борба с корупцията, а прикриване на корупцията“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов контрира,  че в демократичните общества се приемат законите, предложени от мнозинствата:

„Парламентарното мнозинство е това, което приема законите в българския парламент. Ние се придържаме към демократичните правила. Ние сме с протегната ръка да чуем и вашите допълнителни предложения, които може да направите между първо и второ четене. Те ще бъдат взети предвид“.

При обсъждането на двата законопроекта министърът на правосъдието Цецка Цачева каза, че проектът на управляващите цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията.

Филип Попов от БСП разкритикува законопроекта на управляващите и коментира, че именно правителството е отговорно за създаване на условията за корупция: „Ние ще си изберем органа, който да ни контролира, но не и да ни преследва, а само да събира и анализира. Резултатите от тази работа мога да обобщя с аферата „Тефтерчето Златанов“, но предвид мащабите на планувания нов орган, „тефтерчето ще порасне тихо и полека, за няколко деня“ на мащабите на „Под игото“.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов репликира: „БСП ни развява как корупцията е само в Министерски съвет. Корупцията е навсякъде. Ние опитваме да стъпим на нещо, което съществува, което е доказало, че работи, затова залагаме като основа да бъде Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество“.

И в двата законопроекта се предлага създаването на орган за проверка на антикорупцията. БСП настояват председателят на структурата да се назначава от президента, докато ГЕРБ считаха, че назначаването трябва да става от парламента.

И в двата проектозакона се предлага създаването на нова структура, която ще работи срещу корупционните престъпления по високите етажи, но има пълно разминаване не само по въпроса кой ще назначава бъдещите агенти в новия орган, но и с какви средства ще се води „борбата“.  Според проекта на правителството новата  комисияще проверява само за съответствие между имущество и доходи на високопоставените в размер над 20 000 лв.

Левицата се фокусира върху създаване на нов разследващ орган, в който да има  „специални разследващи агенти”, а всяко несъотвествие между  декларираното и фактическото положение,  да се разследва. Те предлагат агенцията да ползва всякакви оперативни способи за разкриване  на престъпления, докато според управляващите –  антикорупционната комисия само ако има данни за корупция, да ги изпраща на компетентните органи.

Продължилите няколкоседмични обсъждания не успяха да излъчат компромисен вариант, затова и само проектът на ГЕРБ беше подкрепен от правната  комисия. Текстовете на мнозинството предвиждат още „събиране“ на Комисията за борба с конфликта на интереси, БОРКОР, отдели на Сметната палата, ДАНС.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.