Последни новини
Home / Законът / За повече от 2 години и половина – едва 26 дела за „висока корупция“ в съда (и 6 заплати годишно стимул занапред?)

За повече от 2 години и половина – едва 26 дела за „висока корупция“ в съда (и 6 заплати годишно стимул занапред?)

Defakto.bg

СГС огласи списъка на „корупционните“ производства срещу депутати, магистрати, министри

За повече от 2 години и половина – от началото на 2015 г. до октомври 2017 г. в съда са постъпили общо 26 дела за т.нар. „висока корупция“. Това отчетоха от Софийския градски съд в навечерието на задействането на поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които занапред с тези дела ще се занимава спецправосъдието. Става дума за преписки срещу депутати, министри, магистрати, отговорни чиновници и други за широк кръг от престъпления – безстопанственост, превишаване на власт и права, подкупи и други.

Новите правила ще стартират на 5 ноември, а разноцветни депутати се забързаха да променят съдебния закон и отнапред да „компенсират“ спецмагистратите за „лавината“ тежки и отговорни дела, която ще се стовари върху им, с по 6 заплати годишно отгоре. Проектът вече е за второ четене и влиза в пленарна зала в петък. А за последно се разбра, че „спецовете“ всъщност така ще бъдат стимулирани за резултатност.

На този фон статистиката на СГС е прелюбопитна. За начален момент на отброяването е избран януари 2015 г., за да може данните да обхванат почти 3 години. Данните са изготвени „във връзка с постъпили журналистически въпроси“.

„От януари 2015 г. до октомври 2017 г. в СГС са образувани 26 първоинстанционни дела за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове и срещу магистрати. Това означава, че ако изменението на подсъдността за тези лица беше факт от началото на 2015 г. само 26 дела биха били внесени от прокуратурата в Специализирания наказателен съд“, съобщават от СГС.

И още: „За сравнение за същия близо 3-годишен период в СГС са образувани 1541 дела въз основа на внесен от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела. То се определя от постъпленията и на други първоинстанционни дела – екзекватури, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, по които е предвидена специална компетентност на СГС, както и на въззивни наказателни дела, чиито общ брой за същия период е над 8300 дела“.

Любопитното е и друго – част от въпросните 26 дела вече са приключили, а разглеждането на много от останалите е започнало и ще се довърши от СГС. Така от целия списък към спецсъда вероятно ще потеглят около пет производства – срещу бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин (за престъпление по служба), бившия зам.-министър в МРРБ Савин Ковачев (за неизгодна сделка), бившия шеф на фонд „Земеделие“ Мирослав Иванов (за безстопанственост), варненския следовател Илияна Трендафилова (за телесна повреда на колежка). Те са прекратени и върнати за доразследване. Вероятно в спецсъда ще отидат и обвиненията срещу Румяна Ченалова, когато прокуратурата отново внесе обвинителен акт срещу нея – през лятото СГС за пореден път прекрати делото, този път заради неясни и противоречиви обвинения, а прекратяването бе потвърдено от апелативния съд.

От СГС са приключени с присъда знакови процеси като този срещу Владимира Янева (осъдена за незаконни разрешителни за СРС, като присъдата бе окончателно потвърдена), срещу Мирчо Петков и бивши шефове на Държавния резерв (осъдени), срещу съдиите Светлозар Георгиев (от Варна) и Николай Стефанов (от Русе) – на първа инстанция те бяха оправдани.

В ход са делата срещу бившия шеф на САС Веселин Пенгезов, бившия военен министър Николай Ненчев, депутата от БСП Светла Бъчварова, насрочен е процесът за „Царските конюшни“ срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев. Образувано е делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

2 коментара

  1. наблюдател

    Според статистиката на сайта на ВСС за 2016г. в СГС са постъпили 5795 дела, а в СпНС- 6580 наказателни дела. От тях СГС е свършил 6783 дела, а СпНС- 6707. В срок до 3 месеца са приключили 4676 дела на СГС, т. е. 79% и 6493 наказателни дела на СпНС, т. е. 99%. Юристите знаят, че в срок до 3 месеца приключват делата с по- ниска фактическа и правна сложност като разпити, мерки за неотклонение и др. под., както и делата, внесени със споразумение. Данните опровергават твърдението, че едва ли не всички дела на СпНС са с висока фактическа и правна сложност. Както се вижда почти 99% от тях- не са.
    Данните за НОХД първа инстанция посочват, че през 2016г. в СГС са поставени на разглеждане 835 НОХ дела, а в СпНС-239 наказателни дела от общ характер. От тях в края на годината са останали висящи 243 НОХД на СГС и 125 дела на СПнС. Това показва, че в СпНС в края на годината 52.30% от делата не са приключили. Отделно от това в СГС са постъпили и 1318 въззивни наказателни дела от общ характер. Картината за 2015г. и първото полугодие на 2016г. не е по- различна. Те само илюстрират очевидното, че в СпНС и в АпСпНС се гледат малко на брой НОХД и много на брой мерки за неотклонение. Поради специфичната процедура НОХД тръгват трудно. Наличието на няколко обвиняеми с адвокати, вещи лица и свидетели, от цялата страна води до непрекъснато отлагане на делата, защото все някой отсъства по уважителни причини.Следователно по малкото на брой дела работата се изчерпва с насрочването и призоваването. Регламентирането на специални бонуси за специализираните съдилища, които са слабо натоварени и работят с няколко текста от наказателните закони и пренебрегването на останалите съдилища, включително и Върховните е откровена корупция и проява на правен волунтаризъм.Това е меко казано скандално!Абсолютно неприемливо!Ако Народното събрание смята, че на съдебната власт трябва да се дадат пари за бонуси на добре работещи професионалисти нека да ги предвиди в бюджета на съдебната власт за 2018г., а ВСС ще определи кой да ги получи на базата на публично обявени, обществено приемливи и ясно формулирани критерии.

    • ОБЕКТИВНОСТ МОЛЯ

      И НЕКА ВСИЧКИ СТАТИСТИКИ ДА БЪДАТ ВЪРХУ БРОЯ НА СЪДИИТЕ В ДВАТА СЪДА – 10 БРОЯ В АПЕЛАТИВНИЯ СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД И 17 В СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СРЕЩУ НАД 30 В ГРАДСКИЯ СЪД И ТОЛКОВА В АПЕЛАТИВНИЯ НА СОФИЯ. СМЯТАЙТЕ СИ САМИ …..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.