Последни новини
Home / Законът / За повече от 2 години и половина – едва 26 дела за “висока корупция” в съда (и 6 заплати годишно стимул занапред?)

За повече от 2 години и половина – едва 26 дела за “висока корупция” в съда (и 6 заплати годишно стимул занапред?)

Defakto.bg

СГС огласи списъка на “корупционните” производства срещу депутати, магистрати, министри

За повече от 2 години и половина – от началото на 2015 г. до октомври 2017 г. в съда са постъпили общо 26 дела за т.нар. “висока корупция”. Това отчетоха от Софийския градски съд в навечерието на задействането на поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които занапред с тези дела ще се занимава спецправосъдието. Става дума за преписки срещу депутати, министри, магистрати, отговорни чиновници и други за широк кръг от престъпления – безстопанственост, превишаване на власт и права, подкупи и други.

Новите правила ще стартират на 5 ноември, а разноцветни депутати се забързаха да променят съдебния закон и отнапред да “компенсират” спецмагистратите за “лавината” тежки и отговорни дела, която ще се стовари върху им, с по 6 заплати годишно отгоре. Проектът вече е за второ четене и влиза в пленарна зала в петък. А за последно се разбра, че “спецовете” всъщност така ще бъдат стимулирани за резултатност.

На този фон статистиката на СГС е прелюбопитна. За начален момент на отброяването е избран януари 2015 г., за да може данните да обхванат почти 3 години. Данните са изготвени “във връзка с постъпили журналистически въпроси”.

“От януари 2015 г. до октомври 2017 г. в СГС са образувани 26 първоинстанционни дела за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове и срещу магистрати. Това означава, че ако изменението на подсъдността за тези лица беше факт от началото на 2015 г. само 26 дела биха били внесени от прокуратурата в Специализирания наказателен съд”, съобщават от СГС.

И още: “За сравнение за същия близо 3-годишен период в СГС са образувани 1541 дела въз основа на внесен от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела. То се определя от постъпленията и на други първоинстанционни дела – екзекватури, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, по които е предвидена специална компетентност на СГС, както и на въззивни наказателни дела, чиито общ брой за същия период е над 8300 дела”.

Любопитното е и друго – част от въпросните 26 дела вече са приключили, а разглеждането на много от останалите е започнало и ще се довърши от СГС. Така от целия списък към спецсъда вероятно ще потеглят около пет производства – срещу бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин (за престъпление по служба), бившия зам.-министър в МРРБ Савин Ковачев (за неизгодна сделка), бившия шеф на фонд “Земеделие” Мирослав Иванов (за безстопанственост), варненския следовател Илияна Трендафилова (за телесна повреда на колежка). Те са прекратени и върнати за доразследване. Вероятно в спецсъда ще отидат и обвиненията срещу Румяна Ченалова, когато прокуратурата отново внесе обвинителен акт срещу нея – през лятото СГС за пореден път прекрати делото, този път заради неясни и противоречиви обвинения, а прекратяването бе потвърдено от апелативния съд.

От СГС са приключени с присъда знакови процеси като този срещу Владимира Янева (осъдена за незаконни разрешителни за СРС, като присъдата бе окончателно потвърдена), срещу Мирчо Петков и бивши шефове на Държавния резерв (осъдени), срещу съдиите Светлозар Георгиев (от Варна) и Николай Стефанов (от Русе) – на първа инстанция те бяха оправдани.

В ход са делата срещу бившия шеф на САС Веселин Пенгезов, бившия военен министър Николай Ненчев, депутата от БСП Светла Бъчварова, насрочен е процесът за “Царските конюшни” срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев. Образувано е делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

2 коментара

  1. наблюдател

    Според статистиката на сайта на ВСС за 2016г. в СГС са постъпили 5795 дела, а в СпНС- 6580 наказателни дела. От тях СГС е свършил 6783 дела, а СпНС- 6707. В срок до 3 месеца са приключили 4676 дела на СГС, т. е. 79% и 6493 наказателни дела на СпНС, т. е. 99%. Юристите знаят, че в срок до 3 месеца приключват делата с по- ниска фактическа и правна сложност като разпити, мерки за неотклонение и др. под., както и делата, внесени със споразумение. Данните опровергават твърдението, че едва ли не всички дела на СпНС са с висока фактическа и правна сложност. Както се вижда почти 99% от тях- не са.
    Данните за НОХД първа инстанция посочват, че през 2016г. в СГС са поставени на разглеждане 835 НОХ дела, а в СпНС-239 наказателни дела от общ характер. От тях в края на годината са останали висящи 243 НОХД на СГС и 125 дела на СПнС. Това показва, че в СпНС в края на годината 52.30% от делата не са приключили. Отделно от това в СГС са постъпили и 1318 въззивни наказателни дела от общ характер. Картината за 2015г. и първото полугодие на 2016г. не е по- различна. Те само илюстрират очевидното, че в СпНС и в АпСпНС се гледат малко на брой НОХД и много на брой мерки за неотклонение. Поради специфичната процедура НОХД тръгват трудно. Наличието на няколко обвиняеми с адвокати, вещи лица и свидетели, от цялата страна води до непрекъснато отлагане на делата, защото все някой отсъства по уважителни причини.Следователно по малкото на брой дела работата се изчерпва с насрочването и призоваването. Регламентирането на специални бонуси за специализираните съдилища, които са слабо натоварени и работят с няколко текста от наказателните закони и пренебрегването на останалите съдилища, включително и Върховните е откровена корупция и проява на правен волунтаризъм.Това е меко казано скандално!Абсолютно неприемливо!Ако Народното събрание смята, че на съдебната власт трябва да се дадат пари за бонуси на добре работещи професионалисти нека да ги предвиди в бюджета на съдебната власт за 2018г., а ВСС ще определи кой да ги получи на базата на публично обявени, обществено приемливи и ясно формулирани критерии.

    • ОБЕКТИВНОСТ МОЛЯ

      И НЕКА ВСИЧКИ СТАТИСТИКИ ДА БЪДАТ ВЪРХУ БРОЯ НА СЪДИИТЕ В ДВАТА СЪДА – 10 БРОЯ В АПЕЛАТИВНИЯ СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД И 17 В СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СРЕЩУ НАД 30 В ГРАДСКИЯ СЪД И ТОЛКОВА В АПЕЛАТИВНИЯ НА СОФИЯ. СМЯТАЙТЕ СИ САМИ …..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.