Последни новини
Home / Законът / ВСС единодушно „против“ бонусите за спецправосъдието

ВСС единодушно „против“ бонусите за спецправосъдието

Defakto.bg

Единодушно, с 20 гласа „за“ пленумът на Висшия съдебен съвет се обяви срещу бонусите от 6 заплати годишно за магистратите и служителите в спецправосъдието. Отсъстваха главният прокурор Сотир Цацаров,представляващият ВСС Боян Магдалинчев и още трима. Председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Колев присъстваха.

Въвеждането на новите „бонуси“ е предвидено в последните поправки в Закона за съдебната власт, предложени от 7 депутати, сред които и шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Проектът ще се гледа на второ четене в пленарна зала в петък. А за последно правната комисия го „коригира“ така: да се дават допълнителни възнаграждения за натовареност на всички магистрати, но за резултатност – до 6 заплати годишно само в спецправосъдието.

Срещу това вече се обявиха ред организации, както и Съветът за съдебна реформа.

Днес пленумът на ВСС застана зад становището на правната си комисия,  мотивира го Цветинка Пашкунова. Бонусите в случая са необоснована привилегия, категорична бе тя. Още повече, че делата за „високата корупиця“, които от 5 ноември отиват при спецмагистратите не са от чак толкова особена практическа и правна сложност, нито са чак толкова много. От справка на СГС вчера стана ясно, че от януари 2015 г. до октомври 2017 г. те са били общо 26, като повечето са започнати и насрочени в СГС и ще се доразгледат там.

Правната комисия на ВСС има и резерви по прехвърлянето на издръжката на съдиите по вписванията и на държавните съдебни изпълнители от Министерството на правосъдието към съдебната власт, тъй като в новия съдебен бюджет не са предвидени средства за това.

Като „идващ от специализирана институция“ (апелативния спецсъд – б.р.) Драгомир Кояджиков заяви, че ще подкрепи становището на правната комисия. В същото време обаче обърна внимание – проблемът в спецправосъдието не е за магистратите, а е за служителите, половината от които са напуснали заради голяма натовареност и са се прехвърлили в СГС, НСлС, военен съд. А натовареността идвала основно от факта, че „заседанията там се провеждат в продължение на 7-8 часа“, каза Кояджиков. И настоя комисията за съдебна администрация да направи сериозен анализ, който да се отрази в класификатора на длъжностите в съдебната администрация.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.