Последни новини
Home / Законът / Очаквано, съдебният съвет не приема разчетите на МФ за бюджет-2018, разминаването е с близо 39 милиона

Очаквано, съдебният съвет не приема разчетите на МФ за бюджет-2018, разминаването е с близо 39 милиона

Defakto.bg

Не били отчетени и 4 милиона за „бонусите“ в спецправосъдието

Както всяка година, бюджетните разчети на финансовото министерство и на ВСС сериозно се разминаха и при проектобюджета за 2018-а. Съдебната власт иска 629 201 000 лв. за разходи, МФ е заложило 590 400 000 лв., разликата е 38 801 000 лв.

И на заседанието си днес пленумът на ВСС „изрази несъгласие с изготвения от Министерството на финансите проект на бюджет на съдебната власт за 2018 г., в частта на разходите“.

Макар че разчетите на МФ предвиждат общо ръст с 25,4 млн.лв. в субсиидите на третата власт (текущите разходи се увеличават с 28 млн.лв., за сметка на това капиталовите се намаляват с 2,6 млн.лв.), тези пари не покриват разходите, произтичащи от законови промени, не е съобразен и ръстът на следната работна заплата в обществения сектор, на базата на който трябва да се увеличават и възнагражденията в Темида, изтъкват кадровиците. Една от „липсите“ е за „бонусите“ в спецправосъдието, заложени в проекта за промени в съдебния закон. Те възлизат на 4 млн.лв.

Ето пълното съобщение на ВСС:

„Предложените параметри от Министерството на финансите, не са съобразени с необходимостта от финансово осигуряване на основните функции и дейности. Недостиг в размер на  4 млн. лв. има за изплащане на допълнителни възнаграждения на магистратите и съдебните служители от Апелативния специализиран наказателен съд, Специализирания наказателен съд, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура, съгласно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Не е съобразено предвиденото увеличение на средната работна заплата, което ще повиши необходимия ресурс за възнаграждения в съдебната система. За възнаграждения на съдебните заседатели се очертава недостиг за 2018 г. спрямо 2017 г. от 0,5 млн. лв. Не са обезпечени финансово предвидени промени в Гражданско-процесуални кодекс, заплащането дейността по чл. 360 от Закона за съдебната власт, във връзка с Наредбата за извършване на процесуални действия и удостоверителни изявления в електронна форма,  плащане на местни данъци и такси, консумативи и издръжка на новопридобитата сграда на Софийския районен съд и на Софийската районна прокуратура и други.

Предвид посочения недостиг в изготвения от МФ проект на бюджет за 2018 г., съдебната власт ще бъде затруднена да изпълнява законоустановените си задължения“.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.