Последни новини
Home / Законът / Очаквано, съдебният съвет не приема разчетите на МФ за бюджет-2018, разминаването е с близо 39 милиона

Очаквано, съдебният съвет не приема разчетите на МФ за бюджет-2018, разминаването е с близо 39 милиона

Defakto.bg

Не били отчетени и 4 милиона за “бонусите” в спецправосъдието

Както всяка година, бюджетните разчети на финансовото министерство и на ВСС сериозно се разминаха и при проектобюджета за 2018-а. Съдебната власт иска 629 201 000 лв. за разходи, МФ е заложило 590 400 000 лв., разликата е 38 801 000 лв.

И на заседанието си днес пленумът на ВСС “изрази несъгласие с изготвения от Министерството на финансите проект на бюджет на съдебната власт за 2018 г., в частта на разходите”.

Макар че разчетите на МФ предвиждат общо ръст с 25,4 млн.лв. в субсиидите на третата власт (текущите разходи се увеличават с 28 млн.лв., за сметка на това капиталовите се намаляват с 2,6 млн.лв.), тези пари не покриват разходите, произтичащи от законови промени, не е съобразен и ръстът на следната работна заплата в обществения сектор, на базата на който трябва да се увеличават и възнагражденията в Темида, изтъкват кадровиците. Една от “липсите” е за “бонусите” в спецправосъдието, заложени в проекта за промени в съдебния закон. Те възлизат на 4 млн.лв.

Ето пълното съобщение на ВСС:

“Предложените параметри от Министерството на финансите, не са съобразени с необходимостта от финансово осигуряване на основните функции и дейности. Недостиг в размер на  4 млн. лв. има за изплащане на допълнителни възнаграждения на магистратите и съдебните служители от Апелативния специализиран наказателен съд, Специализирания наказателен съд, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура, съгласно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Не е съобразено предвиденото увеличение на средната работна заплата, което ще повиши необходимия ресурс за възнаграждения в съдебната система. За възнаграждения на съдебните заседатели се очертава недостиг за 2018 г. спрямо 2017 г. от 0,5 млн. лв. Не са обезпечени финансово предвидени промени в Гражданско-процесуални кодекс, заплащането дейността по чл. 360 от Закона за съдебната власт, във връзка с Наредбата за извършване на процесуални действия и удостоверителни изявления в електронна форма,  плащане на местни данъци и такси, консумативи и издръжка на новопридобитата сграда на Софийския районен съд и на Софийската районна прокуратура и други.

Предвид посочения недостиг в изготвения от МФ проект на бюджет за 2018 г., съдебната власт ще бъде затруднена да изпълнява законоустановените си задължения”.

About De Fakto

Проверете също

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.