Последни новини
Home / Законът / Указът за назначаването на Георги Чолаков начело на ВАС – в утрешния “Държавен вестник”

Указът за назначаването на Георги Чолаков начело на ВАС – в утрешния “Държавен вестник”

Defakto.bg

Указът на президента Румен Радев за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд излиза в “Държавен вестник” утре.

Това става ясно от анонса в страницата на Народното събрание.

Указът е под номер 216 за 2017 г. С него окончателно приключва изборната процедурата на единия от “тримата големи” в Темида. Край – начело на ВАС в идните 7 години застава Георги Златев Чолаков. Мандатът на сегашния председател Георги Колев изтича на 22 ноември.

Георги Чолаков

Процедурата бе драматична. Откри я предишният Висш съдебен съвет, залагайки в хронограмата за вота именно той да извърши и отговорния избор (въпреки съпротивата на част от ВСС, че е по-редно финалното гласуване да се падне на новите кадровици). Издигнати бяха две кандидатури, и двете на съдии от ВАС (безпрецедентно в досегашната история на този избор) – Георги Чолаков и Соня Янкулова. Двамата се състезаваха както за одобрението на пленума на върховния съд, който вече може да номинира кандидати, така и пред ВСС.

Историята е известна – Чолаков, подкрепян и от Георги Колев, спечели мнозинството в пленума на ВАС и стана неговият претендент. Янкулова пък бе отново издигната от трима членове на предния ВСС, две от които (Юлия Ковачева и Галина Карагьозова) – също съдии от ВАС. Третата бе Соня Найденова.

С 20 срещу 5 Чолаков на 11 септември спечели вота на стария ВСС, но президентът Румен Радев обяви, че за него този  избор ще има легитимност при подкрепа на “новите” кадровици. И на 4 октомври, в първия им работен ден, подписа указ за връщане на кандидатурата.

Най-любопитни бяха именно “новите” във ВСС. На 12 октомври с голямо мнозинство те приеха, че трябва да “довършат” започналата процедура и отново с мнозинство (макар и по-малко) я сведоха до повторно изслушване само на Чолаков, а не и на двамата претенденти.

На 19 октомври с 20 “за” срещу 4 “против” кандидатурата на Георги Чолаков бе потвърдена и от новия ВСС. Останалите в малцинство несъгласни изтъкнаха, че няма как на финала да са “за” един направен от други избор. И че публично оповестени съмнения за цесии на 10 имота, отделени на безимотни граждани в Балчишко, за тях са останали без убедителни отговори.

Така или иначе, новият шеф на ВАС е ясен. Мандатът му предстои, доказването – също. Дано е успешен, оправдаващ съдийското доверие, самоуправление, а и очакването на гражданите за правосъдие.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Радев наложи вето на част от промените в Изборния кодекс, гарантират служебна победа на управляващите (мотиви)

Президентът Румен Радев наложи вето върху части от Изборния кодекс с мотива, че  промените в …

Омбудсманът към Караянчева: Осигурете пълноценен достъп на медиите в парламента

   Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.