Последни новини
Home / Законът / Указът за назначаването на Георги Чолаков начело на ВАС – в утрешния „Държавен вестник“

Указът за назначаването на Георги Чолаков начело на ВАС – в утрешния „Държавен вестник“

Defakto.bg

Указът на президента Румен Радев за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд излиза в „Държавен вестник“ утре.

Това става ясно от анонса в страницата на Народното събрание.

Указът е под номер 216 за 2017 г. С него окончателно приключва изборната процедурата на единия от „тримата големи“ в Темида. Край – начело на ВАС в идните 7 години застава Георги Златев Чолаков. Мандатът на сегашния председател Георги Колев изтича на 22 ноември.

Георги Чолаков

Процедурата бе драматична. Откри я предишният Висш съдебен съвет, залагайки в хронограмата за вота именно той да извърши и отговорния избор (въпреки съпротивата на част от ВСС, че е по-редно финалното гласуване да се падне на новите кадровици). Издигнати бяха две кандидатури, и двете на съдии от ВАС (безпрецедентно в досегашната история на този избор) – Георги Чолаков и Соня Янкулова. Двамата се състезаваха както за одобрението на пленума на върховния съд, който вече може да номинира кандидати, така и пред ВСС.

Историята е известна – Чолаков, подкрепян и от Георги Колев, спечели мнозинството в пленума на ВАС и стана неговият претендент. Янкулова пък бе отново издигната от трима членове на предния ВСС, две от които (Юлия Ковачева и Галина Карагьозова) – също съдии от ВАС. Третата бе Соня Найденова.

С 20 срещу 5 Чолаков на 11 септември спечели вота на стария ВСС, но президентът Румен Радев обяви, че за него този  избор ще има легитимност при подкрепа на „новите“ кадровици. И на 4 октомври, в първия им работен ден, подписа указ за връщане на кандидатурата.

Най-любопитни бяха именно „новите“ във ВСС. На 12 октомври с голямо мнозинство те приеха, че трябва да „довършат“ започналата процедура и отново с мнозинство (макар и по-малко) я сведоха до повторно изслушване само на Чолаков, а не и на двамата претенденти.

На 19 октомври с 20 „за“ срещу 4 „против“ кандидатурата на Георги Чолаков бе потвърдена и от новия ВСС. Останалите в малцинство несъгласни изтъкнаха, че няма как на финала да са „за“ един направен от други избор. И че публично оповестени съмнения за цесии на 10 имота, отделени на безимотни граждани в Балчишко, за тях са останали без убедителни отговори.

Така или иначе, новият шеф на ВАС е ясен. Мандатът му предстои, доказването – също. Дано е успешен, оправдаващ съдийското доверие, самоуправление, а и очакването на гражданите за правосъдие.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

Прокуратурата предаде на съд шеф – готвач Андре Токев, шофирал с 2 промила алкохол в кръвта

  Софийска районна прокуратура внесе в съда  обвинителен акт срещу 53-годишния  готвач Андре Токев,  заловен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.