Последни новини
Home / Законът / Еврокомисар: Цацаров е много убедителен, но данните за работата после – не *

Еврокомисар: Цацаров е много убедителен, но данните за работата после – не *

Defakto.bg

„Г-н Цацаров е много убедителен. След всяка среща с него имам усещането, че всичко (в прокуратурата-б.р.) е ОК. После поглеждам данните и започвам да имам някои съмнения, че всичко е толкова перфектно“. Така еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отговори в четвъртък на въпроса какво мисли за реформата на българската прокуратурата през последните години, цитирана от „Медиапул“. Йоурова бе гост на организираната в София конференция на ЕС и министрите на правосъдието на Западните Балкани.

С отговорите си Вера Йоурова разсея спекулациите, че има взето решение за свалянето на наблюдението върху правосъдните системи на България и Румъния до края на следващата година. През последните няколко месеца се говори все по-упорито, че механизмът ще бъде заменен с наблюдение за върховенството на закона върху всички държави-членки на ЕС. Подобно искане през последните две години се защитава пламенно от повечето български партии, евродепутати и от главния прокурор Сотир Цацаров. „Отговорът на въпроса (за свалянето на мониторинга – б.р.) е – не знам“, каза Йоурова. Тя напомни, че желание в тази посока има и от Европейската комисия, но дали това ще се случи зависи само от реформаторските действия на българските власти. Еврокомисарят увери, че ноемврийският доклад за напредъка на България ще бъде „честен и обективен“. Така тя отхвърли предположенията, че докладът ще бъде „по-мек“ от обичайното заради ротационното председателство на ЕС, което се поема от София на 1 януари.

Министерството на правосъдието обяви, че започва да работи върху механизъм, който да позволи независимо разследване на главния прокурор, но няма краен срок за приемането му. На този фон вече излезе пореден доклад на Венецианска комисия за България с две ключови препоръки – главният прокурор да не може да се меси при избора на шефовете на върховните съдилища, както и да се създаде независима институция, която да може да разследва Цацаров.

Източник: в.“Сега“

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.