Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът прекрати проверка срещу следователи по сигнал на Сарафов – няма данни за нарушения

Инспекторатът прекрати проверка срещу следователи по сигнал на Сарафов – няма данни за нарушения

Defakto.bg

Зам.главният прокурор сезира инспекторите след скандала с „Хитрино“

Съдебният Инспекторат е прекратил проверка, започнала по сигнал на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов срещу следователи от НСлС. Установено е, че липсват достатъчно данни за извършено нарушение. Новината бе съобщена от Инспектората в отговор на наше запитване.

В края на март, след като Страхил Каменички от националното следствие прати Сарафов на съд за обида заради негово „недопустимо“ поведение на служебна среща по повод трагедията „Хитрино“, а следователи сезираха етичната комиися на ВКП, зам.-главният прокурор поиска Инспекторатът да провери шефа на НСлС Евгени Диков, заместниците му и магистратите, на които е възложено разследването.

Конкретно в сигнала, цитиран в сайта Offnews, се искаше проверка, „при която да се установи дали с действията, респективно бездействието си, директорът на НСлС г-н Евгени Диков и следователите от НСлС, на които е възложено разследването, са нарушили служебните си задължения и са създали предпоставки за опорочаване на процесуално-следствени действия по наказателно производство с изключително висок обществен интерес“.

 

Твърдеше се още: „От няколкото проведени при главния прокурор съвещания с ръководството на НСлС – директорът Диков и неговите заместници Лъчезар Пенев и Кънчо Митов, останах с дълбокото впечатление, че зам.директорът Пенев е в извънпроцесуални и нерегламентирани отношения с управителя на търговско дружество „Булмаркет“ Станко Станков, което е собственик на дерайлиралия влак“.

От всички оплаквания на Сарафов Инспекторатът е приел, че е проверимо само последното – за евентуални „нерегламентирани“ отношения между разследващ и разследвани. И не е открил данни за това.

Теодора Точкова, главен съдебен инспектор

Ето какво заявяват от Инспектората:

На 14 март 2017 г. Борислав Сарафов, зам. главен прокурор, подаде в Инспектората към ВСС /ИВСС/ сигнал за извънпроцесуални отношения на зам.-директор на Националната следствена служба с управителя на търговското дружество „Булмаркет ДМ” Станко Станков.

Със заповед от 24 март 2017 г. ИВСС започна проверка по глава девета, раздел I „б” от Закона за съдебната власт за нарушение по чл. 175к, ал. 3, която приключи с доклад. С решение от 2 юни 2017 г. ИВСС прекрати проверката поради липса на достатъчно данни за извършено нарушение„.

В сряда Сарафов се оказа единствен претендент за директор на Националната следствена служба, а сред номиниралите го петима членове на прокурорската колегия бяха Сотир Цацаров и доскорошният директор на НСлС Евгени Диков.

В същия ден прокуратурата обяви, че е внесла в окръжния съд в Шумен обвинителния акт за „Хитрино“. В него се търси отговорност само от двамата машинисти на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков – че на 10 декември 2016 г. са нарушили правилата за жп транспорта и по нередпазливост са причинили смъртта на 7 човека и телесни повреди на други 14.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.