Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът прекрати проверка срещу следователи по сигнал на Сарафов – няма данни за нарушения

Инспекторатът прекрати проверка срещу следователи по сигнал на Сарафов – няма данни за нарушения

Defakto.bg

Зам.главният прокурор сезира инспекторите след скандала с “Хитрино”

Съдебният Инспекторат е прекратил проверка, започнала по сигнал на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов срещу следователи от НСлС. Установено е, че липсват достатъчно данни за извършено нарушение. Новината бе съобщена от Инспектората в отговор на наше запитване.

В края на март, след като Страхил Каменички от националното следствие прати Сарафов на съд за обида заради негово “недопустимо” поведение на служебна среща по повод трагедията “Хитрино”, а следователи сезираха етичната комиися на ВКП, зам.-главният прокурор поиска Инспекторатът да провери шефа на НСлС Евгени Диков, заместниците му и магистратите, на които е възложено разследването.

Конкретно в сигнала, цитиран в сайта Offnews, се искаше проверка, „при която да се установи дали с действията, респективно бездействието си, директорът на НСлС г-н Евгени Диков и следователите от НСлС, на които е възложено разследването, са нарушили служебните си задължения и са създали предпоставки за опорочаване на процесуално-следствени действия по наказателно производство с изключително висок обществен интерес“.

 

Твърдеше се още: „От няколкото проведени при главния прокурор съвещания с ръководството на НСлС – директорът Диков и неговите заместници Лъчезар Пенев и Кънчо Митов, останах с дълбокото впечатление, че зам.директорът Пенев е в извънпроцесуални и нерегламентирани отношения с управителя на търговско дружество „Булмаркет“ Станко Станков, което е собственик на дерайлиралия влак“.

От всички оплаквания на Сарафов Инспекторатът е приел, че е проверимо само последното – за евентуални “нерегламентирани” отношения между разследващ и разследвани. И не е открил данни за това.

Теодора Точкова, главен съдебен инспектор

Ето какво заявяват от Инспектората:

На 14 март 2017 г. Борислав Сарафов, зам. главен прокурор, подаде в Инспектората към ВСС /ИВСС/ сигнал за извънпроцесуални отношения на зам.-директор на Националната следствена служба с управителя на търговското дружество „Булмаркет ДМ” Станко Станков.

Със заповед от 24 март 2017 г. ИВСС започна проверка по глава девета, раздел I „б” от Закона за съдебната власт за нарушение по чл. 175к, ал. 3, която приключи с доклад. С решение от 2 юни 2017 г. ИВСС прекрати проверката поради липса на достатъчно данни за извършено нарушение“.

В сряда Сарафов се оказа единствен претендент за директор на Националната следствена служба, а сред номиниралите го петима членове на прокурорската колегия бяха Сотир Цацаров и доскорошният директор на НСлС Евгени Диков.

В същия ден прокуратурата обяви, че е внесла в окръжния съд в Шумен обвинителния акт за “Хитрино”. В него се търси отговорност само от двамата машинисти на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков – че на 10 декември 2016 г. са нарушили правилата за жп транспорта и по нередпазливост са причинили смъртта на 7 човека и телесни повреди на други 14.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.