Последни новини
Home / Законът / Ключови организации ту влизат, ту излизат от Съвета за съдебна реформа

Ключови организации ту влизат, ту излизат от Съвета за съдебна реформа

Defakto.bg

Ключови неправителствени организации като Съюзът на юристите в България (СЮБ), Институт за пазарна икономика (ИПИ), Български институт за ппавни инициативи (БИПИ) ту влизат, ту излизат от Съвета по съдебна реформа към правосъдния министър.

Това показа днес жребият за участието на неправителствени организации в Съвета през идната 2018 г. До него се стигна, сред като за петте места за НПО кандидатстваха седем организации. А рулетката днес е завъртяна на два пъти – веднъж за участниците в първата половина на 2018-а, втори път – за участието в последните 6 месеца на идната година.

Сред теглилите жребия е Силвия Великова от БНР (на снимката горе).

Ето съобщението на правосъдното ведомство:

„Съюзът на юристите в България, Сдружение „Програма за развитие на съдебната система“, Национална мрежа за децата, Фондация „Български адвокати за правата на човека“ и Фондация „Институт за пазарна икономика“ са петте НПО-та, които ще бъдат членове на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, считано от 1 януари 2018 г.

Те бяха определени днес чрез жребий в Министерството на правосъдието в изпълнение на разпоредбата на чл.3, ал.1 от Постановление № 3 на Министерски съвет от 13 януари 2016 г. До жребия се стигна, след като в началото на август т.г. Секретариатът на Съвета за съдебна реформа публикува на интернет страницата на МП покана за участие към неправителствени организации – юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на дейност в обществена полза, които са работили най-малко 5 години в областта на съдебната реформа и са реализирали през последните 5 години конкретни инициативи в тази сфера. В посочения срок 30 септември 2017 г. за петте места кандидатстваха 7 неправителствени организации.

Останалите две организации, които бяха подали формуляри за участие, но не бяха изтеглени в днешния жребий – Сдружение „Център на неправителствените организации в Разград“ и Фондация „Български институт за правни инициативи“, ще имат възможност да участват като гости в заседанията на Съвета.

Днес комисията в МП, с председател – Десислава Ахладова, заместник-министър на правосъдието и членове Жасмин Попова, съветник в политическия кабинет на министъра и Мариана Маринкова, държавен експерт в дирекция „Стратегическо развитие и програми“, взе решение да бъдат изтеглени и НПО-тата, които ще бъдат членове на Съвета за следващия период, считано от 1 юли 2018 до 31 декември 2018 г. Това са Фондация „Български институт за правни инициативи“, Национална мрежа за децата, Фондация „Български адвокати за правата на човека“, ,Сдружение „Програма за развитие на съдебната система“ и Сдружение „Център на неправителствените организации в Разград“. Право да бъдат гости на Съвета през второто полугодие на следващата година получиха Съюзът на юристите в България и Фондация „Институт за пазарна икономика“.

Жребият бе изтеглен от представители на медиите, в присъствието на членове на неправителствени организации и граждани.“

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.