Последни новини
Home / Законът / Челен опит: В Испания нотариуси развеждат, ако е по взаимно съгласие

Челен опит: В Испания нотариуси развеждат, ако е по взаимно съгласие

Defakto.bg

Председателят на Съвета на нотариатите на ЕС Хосе Мануел Гарсия Коянтес бе гост на българо-испански форум

„Горещите“ за всички времена теми за имуществените отношения между съпрузите (обогатени у нас с новия Семеен кодекс, които позволи сключването на брачен договор), както и за развода, обсъдиха на семинар български и испански нотариуси. Гост на форума бе председателят на Съвета на нотариатите на ЕС Хосе Мануел Гарсия Коянтес.

От 2 юли 2015г. в Испания е в сила закон за доброволното правораздаване, според който част от разводите по взаимно съгласие могат да се осъществяват от нотариус, стана ясно от лекция на нотариус Салвадор Торрес Руис. обясни Руис. „Услугата е много по-бърза и по-евтина, разводът може да се осъществи и за 1 ден, а таксата е много по-ниска“, каза още той.  И допълни, че статистиката сочи, че макар и възможността да е само от  2 години , ¾ от разводите по взаимно съгласие в Испания вече се правят от нотариус. Такава компетентност имат нотариусите в няколко европейски държави, едната от които е Румъния, подчерта Руис.

Нотариус Антонио Гарсия Амескуа представи темата „Регламенти, касаещи имуществените режими между съпрузи и наследяването“. Лекция  „Брачни договори и споразумения на съпрузите при развод по взаимно съгласие по чл. 51 СК. Правна същност и последици“ презентира  доц. д-р Красимир Димитров – преподавател по Гражданско и семейно право в Софийския университет „Св Климент Охридски“ и Русенски университет „Ангел Кънчев“.

„В Европа има над 40 хиляди нотариуса, а служителите в нотариални кантори вероятно са над 200 хиляди, представете си каква отговорност стои на плещите на нашия специален гост. Благодаря на нотариус Хосе Мануел Гарсия Коянтес, председател на Съвета на нотариатите на ЕС, че прие поканата да участва в този форум“, каза при откриването на семинара шефът на нашия Съвет на нотариусите Димитър Танев.

„Нотариусът като  адвокат на държавата пред гражданите следи за законността. Българският нотариус има редица компетентности, но днес ще говорим с испанските колеги за един вид  правомощия, които те имат по отношение на разводите, а българските нотариуси нямат. Адмирирам този вид форуми, защото това е износ на правна култура“, каза още председателят на българската камара.

„Какво е ЕС за нотариусите? Това е едно отваряне към останалите, това означава да споделяме знание, помощ. В Съвета на нотариатите на ЕС се опитваме да си помагаме. Но  Европа е и едно предизвикателство, тя не може да тръгне назад. Великобритания може да излезе от ЕС, но търговията, движението на  хора , установяването им в други държави не може да бъде спряно“, каза във встъпителното си изказване нотариус Хосе Мануел Гарсия Коянтес.

„Цифрите са впечатляващи, има над 450 хил. европейци, които живеят извън своите държави по произход, поради причини свързани най-вече с работата. Смесените бракове са няколко милиона. Именно това е предизвикателството, това е бъдещето, което е пред нас, европейските нотариуси. Да служим на всички граждани, във всички транснационални ситуации.  Това е истинската Европа. Ние не влизаме в голямата политика, това, което правим е Европа на гражданите, на ежедневието на гражданите. Хората поставят в нашите ръце своите идеи, бракът между български и испански граждани се оформя в канторите ни, ние даваме живот на проектите на гражданите. Именно тази Европа трябва да изградим и да се стремим да предоставяме на гражданите на другите държави същото обслужване което даваме на гражданите от собствените ни страни“, допълни  председателят на Съвета на нотариатите на ЕС.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.