Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на СГС без номинация за титулярен шеф

Общото събрание на СГС без номинация за титулярен шеф

Defakto.bg

Без номинация за председател е приключило общото събрание на Софийския градски съд, научи De Fakto от магистрати. Очакваната номинация на Геника Михайлова не е спечелила мнозинство, а предложените след това Владимир Вълков и Десислава Попколева, и.ф. председател, не са дали съгласието си да бъдат номинирани.

След този резултат не е насрочено ново събрание по темата, но все пак има време – срокът за издигане на кандидати изтича на 13 ноември. Другите опции са самономинации или предложение от правосъдния министър.

В началото на събранието, очаквано, за титулярен шеф на СГС е била предложена върховната съдийка Геника Михайлова. Издигнала я е съдия Татяна Костадинова от търговското отделение на СГС, подкрепена от колегите си Андрей Ангелов – от наказателното, и Петър Сантиров – от гражданското отделения. А събранието е поискало да изслуша Михайлова, защото се е оказало, че много от магистратите не я познават.

Съдия Геника Михайлова пред ученици при “отворените врати” на ВКС

Геника Михайлова е търговски съдия от ВКС, преди това е правораздавала в Софийския градски съд. Пред общото събрание днес тя е заявила, че ще е отворена за всички проблеми на съда и на съдиите, но не и за сплетни и интриги. Както и чеподобно на Калоян Топалов няма да толерира забавите по дела, освен ако не са по уважителни причини. При гласуването с 29 “за”, 11 “против” и 30 “въздържали се” съдия Михайлова не е получила нужната подкрепа.

Последвали са предложения да бъдат номинирани Десислава Попколева и Владимир Вълков, но и двамата са отказали.

По нейно искане днес общото събрание е  изслушало и бившия член на ВСС Мария Кузманова. Тя изпрати жалба до новия съвет, защото не е възстановена  в търговското отделение на СГС, където е работила за последно, а вместо това е разпределена в гражданското отделение на съда. Обяснението е, че в пожеланото от нея отделение не е имало свободни места.

About De Fakto

Проверете също

Проф. Емилия Друмева: Всички съдебни състави, а не само върховните, трябва да се обръщат към Конституционния съд

Освен право на индивидуална конституционна жалба на всеки български граждани, проектът за промени в Конституцията, …

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували С гласовете на 841 от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.