Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на СГС без номинация за титулярен шеф

Общото събрание на СГС без номинация за титулярен шеф

Defakto.bg

Без номинация за председател е приключило общото събрание на Софийския градски съд, научи De Fakto от магистрати. Очакваната номинация на Геника Михайлова не е спечелила мнозинство, а предложените след това Владимир Вълков и Десислава Попколева, и.ф. председател, не са дали съгласието си да бъдат номинирани.

След този резултат не е насрочено ново събрание по темата, но все пак има време – срокът за издигане на кандидати изтича на 13 ноември. Другите опции са самономинации или предложение от правосъдния министър.

В началото на събранието, очаквано, за титулярен шеф на СГС е била предложена върховната съдийка Геника Михайлова. Издигнала я е съдия Татяна Костадинова от търговското отделение на СГС, подкрепена от колегите си Андрей Ангелов – от наказателното, и Петър Сантиров – от гражданското отделения. А събранието е поискало да изслуша Михайлова, защото се е оказало, че много от магистратите не я познават.

Съдия Геника Михайлова пред ученици при „отворените врати“ на ВКС

Геника Михайлова е търговски съдия от ВКС, преди това е правораздавала в Софийския градски съд. Пред общото събрание днес тя е заявила, че ще е отворена за всички проблеми на съда и на съдиите, но не и за сплетни и интриги. Както и чеподобно на Калоян Топалов няма да толерира забавите по дела, освен ако не са по уважителни причини. При гласуването с 29 „за“, 11 „против“ и 30 „въздържали се“ съдия Михайлова не е получила нужната подкрепа.

Последвали са предложения да бъдат номинирани Десислава Попколева и Владимир Вълков, но и двамата са отказали.

По нейно искане днес общото събрание е  изслушало и бившия член на ВСС Мария Кузманова. Тя изпрати жалба до новия съвет, защото не е възстановена  в търговското отделение на СГС, където е работила за последно, а вместо това е разпределена в гражданското отделение на съда. Обяснението е, че в пожеланото от нея отделение не е имало свободни места.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.