Последни новини
Home / Законът / Общо събрание на СГС днес номинира кандидат за председател

Общо събрание на СГС днес номинира кандидат за председател

Defakto.bg

На общо събрание днес съдиите от Софийския градски съд ще номинират кандидат за титулярен председател, когото да предложат за избиране от ВСС.

След оставката на Калоян Топалов, в сила от 2 октомври, постът е свободен,  а (след колизии) новият съвет назначи номинираната от съдиите Десислава Попколева за и.ф. шеф на СГС до избора на титуляр. Крайният срок за номинации изтича на 13 ноември.

Веднага след обявяването на конкурса, кулоарната мълва спрегна три имена за евентуални претенденти – съдията от ВКС Геника Михайлова, бившият председател на СГС Светлин Михайлов и Стефан Милев, до неотдавна и.ф. председател на Софийския районен съд. Той бе предложен и за временен шеф на СГС от по-горестоящия председател Даниела Дончева (на Софийския апелативен съд), но този път ВСС не го избра.

Засега от трите имена сега актуално остава това на съдия Михайлова, която ще бъде номинирана от магистрати на общото събрание, сочат данни от СГС. Подобно предложение – върховен съдия да оглави СГС би било безпрецедентно за последните двайсетина години, когато постът обичайно се заемаше от магистрати оттам – такива бяха Евгени Стайков, Емил Марков, Светлин Михайлов, Георги Колев, Владимира Янева, Калоян Топалов. Факт е, че за кратко начело на СГС бе и Владимир Йорданов от Върховния касационен съд, но като изпълняващ функциите и “равноотдалечен” от страстите и претендендентите за титуляр.

Какво ще стане днес, предстои да видим – общото събрание започва по обяд. Като втора кандидатура медии спрягат Владимир Астарджиев, също от по-горен съд – апелативния.

След миналогодишните промени в Закона за съдебната власт освен общото събрание право на номинация има и министърът на правосъдието (тази възможност никога досега не е била използвана), а кандидати могат да се самопредлагат. Отнета бе възможността претенденти да издигат и членовете на съдийската колегия на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: Парламентът запази инвестиционното гражданство, касаело 60-70 души

За първите два месеца на годината 1458 “нови” българи Парламентът запази даването на българско гражданство …

Бивши шефове в ГДБОП влизат в съда по обвинение за подкупи

Специализираната прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу бившия началник на отдел “Наркотици” в ГДБОП …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.