Последни новини
Home / Законът / Съдът върна обвинението срещу Трайков, Дянков, Прокопиев на „поправителен“

Съдът върна обвинението срещу Трайков, Дянков, Прокопиев на „поправителен“

Defakto.bg

Сега случаят вероятно ще отиде в спецсъда

Обвинителният акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев и още трима за приватизацията на държавния дял от ЕВН през 2011 г. (продаден на австрийската ЕВН) отива на поправителен. С разпореждане от днес Костадинка Костадинова от СГС прекрати съдебното производство и изпрати делото на СГП за отстраняване на съществени нарушения, които са довели до ограничаване на процесуални права на обвиняемите, съобщиха от съда.

Прокуратурата внесе случая в съда в края на август. А от началото на годината по разследването, започнало през 2014 г. по сигнал на Комисията за финансов надзор, поетапно яха повдигани обвинения. Трайчо Трайков като енергиен министър от кабинета „Борисов“-1 бе винен за безстопанственост, ощетила държавата с над 20 млн.лв., изпълнителният директор на посредника по сделката „Булброкърс“ – за злоупотреба с доверие, защото консултирал и едната, и другата страна.  От фирмата отрекоха това да е вярно.

По същото дело се търси отговорност и за създаването на Държавна консолидационна компания по идея на тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, в която директно постъпват приходите от приватизация, а оттам в централния бюджет, без да попадат в Сребърния фонд.

Бизнесменът Иво Прокопиев, собственик на „Капитал“ и „Дневник“ ще отговаря като помагач на бившия вицепремиер и финансов министър, когото улеснил да извърши служебно престъпление, свързано с приватизацията.

С днешното връщане делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев най-вероятно ще се озове в спецправосъдието. От 5 ноември влизат в сила промените в НПК, които прехвърлиха там процесите за „високата корупция“ срещу депутати, министри, магистрати.

Защо съдът върна делото?

Съдия Костадинка Костадинова прекрати съдебното производство и изпрати делото на СГП за отстраняване на съществени нарушения, които са довели до ограничаване на процесуални права на обвиняемите, съобщиха от СГС.

В обвинителния акт не са описани конкретни факти, че Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев (от „Булброкърс“) са действали в съучастие. Посоченият от прокуратурата общ престъпен резултат относно обвиняемия Рачев не съответства на сбора от сумите по отделните деяния. На практика остава неясен механизмът, по който СГП е направила изводите си относно конкретния размер на общия престъпен резултат, причинен от Рачев.

По обвинението, повдигнато срещу Трайчо Трайков, липсва конкретика дали той е бил запознат с действията и решенията на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и с анализа на инвестиционния посредник за определяне на стойността на предложените за продажба акции, преди да даде разрешение за извършване на разпоредителните сделки.

Налице е неяснота в обвинителния акт относно размера на вредите, причинени на държавата, как се формират, от кого са причинени, как и с кое деяние и кои факти формират извод за това.

Съдът констатира и липса на описание какво е трябвало да направи Трайков, за да защити държавния интерес, и да постигне печеливша продажба и то в периода, за който му е повдигнато обвинение.

По отношение обвинението спрямо Иво Прокопиев и Симеон Дянков липсват изложени факти, от които се извежда твърдението, че в инкиримирания период те са действали с цел да набавят на „Булброкърс“ ЕАД облага в размер на 1 276 618,85 лв. по договор за извършване на посреднически услуги. От уточнение се нуждае и инкриминирания спрямо двамата период. Не са описани и конкретни данни, че Дянков и Прокопиев са действали в съучастие.

Разпореждането подлежи на обжалване и протестиране в 7 срок от съобщаването му.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.