Последни новини
Home / Законът / Може ли да има конкурс за „преместване“ от един върховен съд в друг? (Допълнена)

Може ли да има конкурс за „преместване“ от един върховен съд в друг? (Допълнена)

Defakto.bg

Не откриха процедура за преназначаване на магистрати от страната в СГС

Дали предвидените в Закона за съдебната власт конкурси за „преместване“ да се прилагат и за върховните съдилища, сиреч по този начин съдия от ВКС да се мести във ВАС и обратното?

Въпросът бе разискван на заседанието на съдийската колегия на ВСС, повдигна го Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Досега „премествания“ от едно върховно съдилище в друго не са провеждани. В същото време решението на проблема не трябва да се бави, защото спъването на конкурсите за ВКС и ВАС (които традиционно са за повишение), ще забави процедурите и за всички останали съдилища в страната. Първо се обявяват тези във върховните съдилища.

Според КАК процедури за „преместване“ във ВКС и ВАС не трябва да се провеждат. По време на дебата обаче кадровици попитаха: а как е в прокуратурата, има ли „преместване“ от ВКП във ВАП и обратното? Идния вторник съдийската колегия ще излезе със своето решение по въпроса и веднага ще внесе проблема за разглеждане от пленума на ВСС, за да няма разнобой в режимите за върховните съдии и върховните прокурори.

Единодушно днес колегияга се произнесе по сходен проблем, свързан със СГС. И отказа да открие процедура по преназначаване на съдии от окръжните съдилища в СГС.

Въпросът е бил повдигнат в изпратено до съвета становище от временния председател Десислава Попколева, възражения е имало и от Софийския районен съд, докладва шефът на съдийската КАК Красимир Шекерджиев. Основният аргумент е, че ако преместването ще стане основен начин за справяне с натовареността, това на практика зачертава пътя към кариерното израстване на столичните районни съдии.

На този фон Даниела Марчева предложи да се преразгледа решение на предшествениците им от  20 декември м.г., че преместването има предимство спрямо конкурсите за повишаване.

С 11 „за“ срещу 1 „против“ (Олга Керелска) колегията приключи и сюжета с кадрите в столичиня областен административен съд. След като миналата седмица пленумът на ВСС откри поредна нова щатна магистратска бройка там, днес  съдийската колегия назначи на нея Емил Димитров, досега зам.-председател на този съд.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.