Последни новини
Home / Законът / Шестима съдии с лични почетни знаци за безупречна служба

Шестима съдии с лични почетни знаци за безупречна служба

Defakto.bg

Лични почетни знаци първа и втора степен връчи днес съдийската колегия на ВСС на шестима съдии, които се пенсионират. Отличията се дават за безупречно изпълнение на службата, качество на постановените актове и високи нравствени качества.

“Навремето се отговаряше: “Служа на Народната република!”, с усмивка отвърна един от отличените – съдията от апелативния съд в Пловдив Севдалин Божиков, който бе и зам.-министър на правосъдието в кабинета “Сакскобургготски” (на снимката). И, напомняйки за хита на Георги Минчев “Да бъдеш първи в класация”, се обърна към новите кадровици: “От сърце ви желая оттук нататък да получавате ежедневно тази оценка от колегите, чиито интереси сте призвани да защитавате, не изневерявайте на себе си!”. Божиков получи личен знак първа степен – златен.

Със златен знак бяха отличени също съдиите от ВКС Ценка Георгиева и Любка Гелкова, както и Румяна Шмилева от окръжния съд в Стара Загора.

Личен почетен знак втора степен – сребърен получиха съдиите Илия Пачолов от апелативния съд във Варна и Катя Младенова от районния съд в Лом. “Поздравявам ви с избора ви”, заяви на членовете на колегията съдия Младенова. “Приемам с голямо вълнение и благодарност наградата, като оценка за моя труд. Благодаря на служителите от РС-Лом и на съдиите от ОС-Монтана, които направиха това предложение и много ме зарадваха”, каза още Катя Младенова.

На заседането си днес членовете на съдийската колегия обсъдиха и промяна в правилата за поощряване на съдии, прокурори и следователи. Правилата са приемани преди разделянето на ВСС на колегии и предвиждат отличията да се връчват тържествено от единния съвет. Като за това е отговаряла несъществуващата вече Комисия по публична комуникация. Сега правната комисия на ВСС трябва да внесе проект за промяна, в който да е ясно къде, кога и от кого занапред ще се връчват отличията на магистратите.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Манолова обяви съдебна война на спецправосъдието заради подслушването на стотици протестиращи граждани

Гражданската платформа “Изправи се.БГ!” ще съди държавата за незаконното подслушване на граждански активисти по време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.