Последни новини
Home / Законът / Шестима съдии с лични почетни знаци за безупречна служба

Шестима съдии с лични почетни знаци за безупречна служба

Defakto.bg

Лични почетни знаци първа и втора степен връчи днес съдийската колегия на ВСС на шестима съдии, които се пенсионират. Отличията се дават за безупречно изпълнение на службата, качество на постановените актове и високи нравствени качества.

„Навремето се отговаряше: „Служа на Народната република!“, с усмивка отвърна един от отличените – съдията от апелативния съд в Пловдив Севдалин Божиков, който бе и зам.-министър на правосъдието в кабинета „Сакскобургготски“ (на снимката). И, напомняйки за хита на Георги Минчев „Да бъдеш първи в класация“, се обърна към новите кадровици: „От сърце ви желая оттук нататък да получавате ежедневно тази оценка от колегите, чиито интереси сте призвани да защитавате, не изневерявайте на себе си!“. Божиков получи личен знак първа степен – златен.

Със златен знак бяха отличени също съдиите от ВКС Ценка Георгиева и Любка Гелкова, както и Румяна Шмилева от окръжния съд в Стара Загора.

Личен почетен знак втора степен – сребърен получиха съдиите Илия Пачолов от апелативния съд във Варна и Катя Младенова от районния съд в Лом. „Поздравявам ви с избора ви“, заяви на членовете на колегията съдия Младенова. „Приемам с голямо вълнение и благодарност наградата, като оценка за моя труд. Благодаря на служителите от РС-Лом и на съдиите от ОС-Монтана, които направиха това предложение и много ме зарадваха“, каза още Катя Младенова.

На заседането си днес членовете на съдийската колегия обсъдиха и промяна в правилата за поощряване на съдии, прокурори и следователи. Правилата са приемани преди разделянето на ВСС на колегии и предвиждат отличията да се връчват тържествено от единния съвет. Като за това е отговаряла несъществуващата вече Комисия по публична комуникация. Сега правната комисия на ВСС трябва да внесе проект за промяна, в който да е ясно къде, кога и от кого занапред ще се връчват отличията на магистратите.

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.