Последни новини
Home / Законът / Шестима съдии с лични почетни знаци за безупречна служба

Шестима съдии с лични почетни знаци за безупречна служба

Defakto.bg

Лични почетни знаци първа и втора степен връчи днес съдийската колегия на ВСС на шестима съдии, които се пенсионират. Отличията се дават за безупречно изпълнение на службата, качество на постановените актове и високи нравствени качества.

„Навремето се отговаряше: „Служа на Народната република!“, с усмивка отвърна един от отличените – съдията от апелативния съд в Пловдив Севдалин Божиков, който бе и зам.-министър на правосъдието в кабинета „Сакскобургготски“ (на снимката). И, напомняйки за хита на Георги Минчев „Да бъдеш първи в класация“, се обърна към новите кадровици: „От сърце ви желая оттук нататък да получавате ежедневно тази оценка от колегите, чиито интереси сте призвани да защитавате, не изневерявайте на себе си!“. Божиков получи личен знак първа степен – златен.

Със златен знак бяха отличени също съдиите от ВКС Ценка Георгиева и Любка Гелкова, както и Румяна Шмилева от окръжния съд в Стара Загора.

Личен почетен знак втора степен – сребърен получиха съдиите Илия Пачолов от апелативния съд във Варна и Катя Младенова от районния съд в Лом. „Поздравявам ви с избора ви“, заяви на членовете на колегията съдия Младенова. „Приемам с голямо вълнение и благодарност наградата, като оценка за моя труд. Благодаря на служителите от РС-Лом и на съдиите от ОС-Монтана, които направиха това предложение и много ме зарадваха“, каза още Катя Младенова.

На заседането си днес членовете на съдийската колегия обсъдиха и промяна в правилата за поощряване на съдии, прокурори и следователи. Правилата са приемани преди разделянето на ВСС на колегии и предвиждат отличията да се връчват тържествено от единния съвет. Като за това е отговаряла несъществуващата вече Комисия по публична комуникация. Сега правната комисия на ВСС трябва да внесе проект за промяна, в който да е ясно къде, кога и от кого занапред ще се връчват отличията на магистратите.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Ковеши настоява за нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е  прекратила процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори …

Общият съд отменя частично решението на Комисията, с което на Intel се налага глоба от 1,06 милиарда евро

Общият съд на ЕС отмени частично решението на Европейската комисия да наложи глоба от 1,06 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.