Последни новини
Home / Законът / Имотен казус за един „спорен“ ден ще тълкува ВКС

Имотен казус за един „спорен“ ден ще тълкува ВКС

Defakto.bg

Придобива ли се по давност държавен апартамент, ако давността е спряла в последния ден от срока?

Любопитен казус, свързан с давностното владение върху имоти частна държавна и общинска собственост, е на вниманието на Върховния касационен съд. Делото първо е било допуснато до касационно обжалване, а после, по искане на съдебния състав по него е образувано Тълкувателно дело №3 за 2017 г. на Гражданската колегия на ВКС.

Макар в конкретния случай да става дума само за една гарсониера в София, в него се оглежда лъкатушната държавна политика за частните държавни имоти, в която ту се разрешава придобиването им по давност, ту се спира – по различни причини, включително и публични скандали.

Въпросното дело, предизвикало искане за тълкуване от ВКС, е за гарсониера от 40 кв м в София, частна държавна собственост, владян от ищцата от 24 декември 1994 г. до 30 май 2009 г.  До 1 юни 1996 г. обаче Законът за собствеността забранява придобиване по давност на вещи – държавна или общинска собственост. С промяна, в сила от 1 юни 1996 г., това вето вече важи само за вещите – публична държавна или общинска собственост, сиреч от този момент нататък започва да тече 10-годишната (в случая) придобивна давност. С последваща промяна през 2006 г. обаче е постановено спиране на давностния срок за придобиване на частни държавни и общински имоти. Промяната идва в последния ден от 10-годишния срок за давностно владение на конкретния апартамент – 31 май 2006 г. Впоследствие, след няколко удължавания, за краен срок на спирането е определен 31 декември 2017 г.

Ищцата завежда дела, в които иска да бъде призната за собственик на жилището по давност. На първа инстанция през 2015 г. Софийският районен съд уважава иска, позовавайки се и на решения на ВКС, че от 1 юни 1996 г. до 1 юни 2006 г. могат да се придобиват частни държавни имоти по давност, ако са били изпълнени всички останали законови изисквания.

Втората инстанция – Софийският градски съд обаче мисли другояче и през 2016 г. постановява, че такова право не може да бъде признато зарад един „липсващ“ ден – придобивната давност е спряна на 31 май 2006 г. И също се е позовал на решения на ВКС.

Така казусът стига до Върховния касационен съд, а там разпореждат:

Да се образува тълкувателно дело № 3/2017 г. по описа на ВКС, Гражданска колегия, за приемане на тълкувателно решение по материалноправния въпрос: „Дали с разпоредбата на § 1 от ЗР на ЗД на ЗС (ДВ бр. 46/2006 г.) е постановено спиране на давностния срок по чл. 79, ал. 1 ЗС за придобиване на имоти частна държавна и общинска собственост, който е започнал да тече на 01.06.1996 г., когато влиза в сила изменението на чл. 86 ЗС (ДВ бр. 33/1996 г.), преди този срок да изтече.
Председателят на ВКС определя комисия за изготвяне на проект за тълкувателно решение, в която влизат съдиите Бранислава Павлова, Дияна Ценева, Здравка Първанова (докладчик).

Още няма насрочено заседания по това тълкувателно дело. А те са поне две – за изслушване на страните и за постановяване на решението.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.