Последни новини
Home / Законът / Конференция препоръча: Ясна отговорност на адвоката за причинени вреди, но не и за пропуснати ползи

Конференция препоръча: Ясна отговорност на адвоката за причинени вреди, но не и за пропуснати ползи

Defakto.bg

Общо 15 препоръки за гражданската отговорност и застраховането на есенния форум на адвокатурата във Велинград

Ясно дефиниране на отговорността на адвоката пред клиента, на договора за правна помощ, преосмисляне на дисциплинарната политика, осъвременяване на застраховките – тези и други препоръки белязаха финала на есенната Национална конференция на адвокатурата във Велинград, организирана от Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

Темата бе „Гражданската отговорност на адвоката и проблеми при застраховането на адвокати и адвокатски дружества“, лектори – адвокатите Явор Нотев и Красимира Иванова, както и Евгения Кало, шеф на правната дирекция на водещи застрахователи.

 

Конференцията отправя следните препоръки, разделени в две групи:

ПЪРВА ГРУПА ПРЕПОРЪКИ

Относно отговорността на адвоката

 • 1.ДА СЕ ДЕФИНИРА договора за правна помощ и минимално необходимото му съдържание в Закона за адвокатурата (ЗА).
 • 2.Да се въведат стандарти, изведени като правила в ЗА, относно задължението на адвоката да информира клиента си, обема на информацията, която дава на клиента, включително прогноза за евентуално развитие на съдебните производства или правните последици от извършване от клиента на конкретните правни или фактически действия.
 • 3.Да се предвиди създаване на нарочни документи за информацията и документите, предоставяни от клиента на адвоката при сключване на договора за правна помощ.
 • 4.Да бъде ясно дефинирана отговорността на адвоката по чл. 51 от ЗА (за всяко виновно неизпълнение на задълженията си по този закон, по Етичния кодекс на адвоката и наредбите на Висшия адвокатски съвет, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз отговаря за причинените на клиента вреди) като договорна отговорност, която обхваща единствено причинените вреди, но не и пропуснатите ползи, както и че не включва отговорност за неимуществени вреди.
 • 5.Изрично да се дефинира понятието „дължима грижа“, за да се избегне произволното тълкуване в практиката на дължимата грижа като „свръх грижа“.
 • 6.Ясно дефиниране в ЗА на отговорността на адвоката, когато е особен представител и когато е назначен за представител по реда на ЗПП, доколкото в този случай не действа договор между него и клиента и отговорността му трябва да бъде в намален размер.
 • 7.Да се намери приемлива формула за въвеждане на лимит на отговорността на адвоката при различните видове вреди – вреди от оценяеми искове, вреди от неоценяеми искове, вреди от процесуално представителство в административен или наказателен процес и пр.
 • 8.Да се уредят хипотези, в които адвокатът действа извън мандата, но в интерес на клиента, от което впоследствие се претендират вреди.
 • 9.Изрично да се уреди отговорността на адвоката за действията на лицата, на които е възложил извършване на определена работа, свързана с изпълнението на сключен от адвоката договор за правна защита и съдействие, включително чрез въвеждане на изисквания за начина на организация на работа в адвокатските офиси и кантори.
 • 10.Преосмисляне на цялостната дисциплинарна дейност на компетентните органи и следване на дисциплинарна политика, с която, чрез дисциплинарни санкции, да се санкционират адвокатите, преди поведението им да е довело до основание за ангажиране на имуществената им отговорност.
 • 11.Задължението за ежегодно професионално обучение от адвокатите да бъде контролирано стриктно от адвокатските съвети, за да бъде поддържана и повишавана квалификацията на адвокатите.
 • 12.Да се въведе изискване ежегодно да се представя в адвокатския съвет копие от застрахователната полица за задължителна застраховка по риска „Професионална отговорност на адвоката“, като условие за заверка на адвокатска карта за всяка текуща година.

ВТОРА ГРУПА ПРЕПОРЪКИ

Относно застраховките

 • 1.Препоръчва на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) в спешен порядък да упражни правомощието си по чл. 50, ал. 2 от ЗА с цел осъвременяване на минималните задължителни нива на застрахователно покритие за задължителната застраховка по риска „Професионална отговорност на адвоката“.
 • Препоръчва на ВАдвС, при изработването на проекта на ЗИД на ЗА, да съобрази минималните нива на застрахователното покритие по задължителна застраховка по риска „Професионална отговорност на адвоката“ , като същите бъдат определени с нормативен акт, съобразно изискването на чл. 468, ал. 3 от Кодекса за застраховането.
 • 3.Препоръчва на ВАдвС да упражни правомощията си по чл. 50, ал. 3 от ЗА и да договори на конкурсна основа общи условия за застраховане на риска „Професионална отговорност на адвоката“, включително да отправя предложения за изменения на Общите условия от страна на застрахователи, ако те не са съобразени с действащия Кодекс за застраховането.

На снимката: председателят на ВАдС Ралица Негенцова, кметът на Велинград Костадин Коев и областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев. Водещ е зам.-председателят на ВАдС Атанас Стоянов.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.