Последни новини
Home / Законът / ВСС ще плаща до 1000 лева наем за кадровиците несофиянци, вместо да ги прати във ведомствени жилища

ВСС ще плаща до 1000 лева наем за кадровиците несофиянци, вместо да ги прати във ведомствени жилища

Defakto.bg

В предния съвет таванът на наема бе 800 лева месечно, но цените скочили

Членовете на ВСС, които не са от София, отиват на свободен наем, плащан от съвета. Таванът е 1000 лева на месец. Същото се отнася и до магистратите, заети в Комисиите за атестирането и конкурсите (КАК). Преди това избраните от тях жилища ще бъдат обзаведени от ВСС.

Това реши днес пленумът на ВСС по предложение на бюджетната си комисия с 19 срещу 1 гласа. „Против“ бе Олга Керелска.

С решение от 5 октомври ВСС бе гласувал кадровиците несофиянци да бъдат настанени на хотел, с лимит до 160 лева на нощувка. Днес коригираха именно това решение. А шефът на бюджетната комисия и представляващ съвета Боян Магдалинчев предложи същите условия да се отнасят и до постоянните преподаватели в Националния институт на правосъдието.

„НИП има бюджет, който е отделен от този на ВСС. Не е ли по-логично за постоянните преподаватели да дадем съгласие, но да е за сметка на бюджета на НИП?“, попита Сотир Ццаров. Пленумът гласува за преподавателите да плаща НИП.

„Доколкотото знам, досега лимитът е бил 800 лева месечен наем, какво налага увеличаването му? Още повече че при новината за хотелите до 160 лева нощувка хора се обаждаха да ме питат защо толкова големи суми?“, възрази Олга Керелска. И продължи: „Много колеги от страната пътуват и питат не е ли редно ВСС да изплаща командировъчни във връзка с това пътуване? Преди част от тези разходи са покривани, но от миналата година не се плащат“.

„Идеята за минаването под наем бе именно с цел икономии – за нас е по-изгодно да се наеме жилище, макар и за 1000 лв., а не да се плаща всеки ден. А цените на недвижимите имоти и наемите в София много се увеличиха. Двустаен апартамент е 600-700 лева“, отговори Магдалинчев. От което се разбра, че за кадровиците ще се наемат и обзавеждат явно поне тристайни апартаменти.

По принцип  членовете на новия ВСС не от София са шестима – Боряна Димитрова (доскоро шеф на окръжния съд в Бургас) от съдийската колегия и Георги Кузманов (Бургас), Огнян Дамянов (Разград), Калина Чапкънова (Бургас), Гергана Мутафова (Пловдив) и Пламен Найденов (Перник).

Любопитно е обаче защо вместо на свободен наем, кадровиците не се настаняват във ведомствени жлища, разходите за които са далеч по-малки. Впрочем, в предния ВСС, трима кадровици така си и останаха в частни квартири, защото не бяха харесали предложените им ведоствени апартаменти. И част от тях бяха върнати от ВСС на Министерството на правосъдието.

Днес пленумът на съвета гласува и да се сключи договор с университетска болница „Лозенец“ (известна и като Правителствена болница) за медицинско обслужване на кадровиците и служителите.

Що се отнася до заплащането на пътните разходи на магистрати, които пътуват до местоработата си от друго населена място, Сотир Цацаров обясни: „Въпросът е поставян много пъти. Но всяка година след приемането на Закона за бюджета ВСС с решение определя разходите за транспорт, представителни и т.н. Досега са разрешавани разходи за транспорт само на лица, на които служебните задължения го налагат – призовкари, шофьори и т.н. Този дебат не можем да го водим сега, най-рано януари. А иначе може да работиш в София, но да искаш да живееш в Плевен и ВСС не е длъжен да плаща за този избор. Друг е въпросът, ако си командирован – от Бургас в Царево например“.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Един коментар

  1. Тодор Бойчев

    Това се нарича „ограбване на народа“, при положение, че има ведомствени жилища! Крайно време е, да се поиска друг режим. Този лукс за сметка на народа е неоправдан, след съдебната власт е толкова неефективна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.