Последни новини
Home / Законът / Заради очакван „наплив“ от корупционни дела, шефът на спецсъда иска още 15 щата за магистрати

Заради очакван „наплив“ от корупционни дела, шефът на спецсъда иска още 15 щата за магистрати

Defakto.bg

Откриване на 15 нови щатни бройки за магистрати е поискал шефът на спецсъда Георги Ушев от ВСС, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев. Кадровото разрастване се налагало заради промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които прехвърлиха на спецправосъдието делата за „високата корупция“ срещу депутати, министри, магистрати, шефовете на НАП, НОИ, на агенции и прочее.

Промените влизат в сила на 5 ноември, а, по приблизителните изчисления на Ушев, се очаквал прилив от над 2000 дела. В момента те били около 4600.

Неотдавна Софийският градски съд (където досега основно разглеждаха подобни казуси) оповести, че при тях има 26 такива дела, като повечето ще се довършат от СГС, едва пет не са започнати или са върнати за доразследване и очевидно ще се прехвърлят в спецсъда. Преди дни тази бройка нарасна и с делото срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев, което също бе върнато на прокуратурата. Как преписките ще нараснат до 2000 не е ясно – засега.

Належащ за решаване е и сградният проблем на съда, но на този етап няма визии как, стана ясно още от думите на Боян Магдалинчев. И още -в проектобюджета на правителството за догодина средства за разрастването на спецправосъдието не са предвидени. Нито пък пари за новите „бонуси за резултатност“ – до 6 заплати годишно, които вече ще са раздават на спецмагистрати и служители. За тях се искат около 4 млн.лв.

Председателят на ВКС Лозан Панов, от своя страна, напомни, че на последното си заседание пленумът на Върховния касационен съд е дал мандат на комисия да допълни подготвяно искане до Конституционния съд срещу прехвърлянето на „високата корупция“ в спецсъда. При старта на спецправосъдието КС веднъж вече бе сезиран за неговата „извънредност“, но тогава не откри противоконституционност. Един от мотивите бе, че новите юрисдикции ще гледат дела според вида на извършените престъпления (основно организирана престъпност), а не според персоните. А в Словакия преди няколко години тамошният КС бе отменил спецсъдилищата, включително с аргумента за въвеждането на „разделение“ между магистратите по заплащане.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.