Последни новини
Home / Законът / Има нарушение на случайното разпределение на делата в Софийския апелативен съд, констатира ВКС

Има нарушение на случайното разпределение на делата в Софийския апелативен съд, констатира ВКС

Defakto.bg

Има нарушения на принципа на случайния подбор на съдиите по дела в Софийския апелативен съд (САС). Това констатира назначената от Лозан Панов проверка, след избухването на скандала с „дъх на корупция“ в САС. Проверяващите са били трима – шефът на гражданско отделение във ВКС Емануела Балевска и върховните съдии Татяна Върбанова (Търговска колегия) и Борис Илиев (Гражданска колегия).

Резултатите бяха оповестени днес.

Дотук се стигна след заявление на съдията от търговското отделение на САС Милен Василев за „скандални действия на председателя“ Даниела Дончева, разлепено на таблото на съда и разпространено във фейсбук. В него Василев обвини Дончева в незаконни размествания на търговските състави и заяви, че има „силно съмнение за корупция“. Бе посочил, че така незаконно е бил изолиран от дело с материален интерес над 102 млн.лв., свързано и с КТБ, като Дончева го е възложила на самата себе си, без да е имало решение на общото събрание за нейното прехвърляне от гражданското в търговското отделение на САС.

В отговор председателят Даниела Дончева пред De Fakto обяви, че е поискала проверка на прокуратурата и Инспектората дали е корумпирана, отхвърли като неверни всички обвинения на съдия Василев, бе категорична – тя самата изобщо не е чела въпросното дело и прикани обвинилият я магистрат да обясни защо е споменал тъкмо него.

Свикано общо събрание на САС отказа да се произнася по „съмненията за корупция“, но и не порица съдия Василев.

Както De Fakto писа, въпросното дело е свързано с дружеството „Евробилд 2003“, длъжник на КТБ с кредити за над 90 милиона, собственик на сградата в центъра на София, където бе седалището на банката. Въпросното дружество, вече във фалит, е на основния прокурорски свидетел за източването на КТБ Бисер Лазов.

А ето какво съобщават от ВКС за приключилата проверка:

„Комисията, назначена със Заповед № 2510/16.10.2017 г. на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), извърши проверка на организацията на дейността на Софийския апелативен съд (САС) по повод на издадената от председателя на САС Заповед № А-1198/04.10.2017 г. Изготвеният от комисията доклад е публикуван в страницата на ВКС в интернет.

Търговско дело № 2632/2017 г. е образувано по въззивни жалби срещу решение на Кюстендилския окръжен съд по т. д. № 57/2016 г., с което са отхвърлени предявените от „Н. к. и.“ АД против „Е.“ ЕООД (в несъстоятелност) установителни искове за вземания в общ размер 102 229 519,75 лв. Комисията констатира, че по делото са приложени два протокола за извършено електронно разпределение. В доклада се уточнява, че трети протокол не е приложен. Според представена допълнително извадка от История на съдийските назначения по Автоматизираната система за управление на делата на САС на 05.10.2017 г. в 10:52:07 ч. е извършено ръчно преразпределение на делото, въз основа на което разпределеният съдия Милен Василев е заменен със съдия Даниела Дончева. Като причина за преразпределението, което не е отразено в сървъра на ВСС, е посочена Заповед № А-1198/04.10.2017 г.

Комисията на ВКС констатира, че разпределението на съдиите от САС по отделения е извършено със заповед на административния ръководител № А-852/16.10.2012 г. въз основа на решение на Общото събрание на съдиите, взето на 11.10.2012 г. Няма взето решение от Общото събрание на съдиите в Апелативен съд – София за преместване на съдия Даниела Дончева за съдия в Търговското отделение на съда. С посоченото решение от 11.10.2012 г. тя е определена за съдия в Гражданското отделение. От какво е обусловена необходимостта от преместването на съдия Милен Василев в друг състав на Търговското отделение комисията не може да установи от самата заповед, с което това е извършено. Мотивите, които се съдържат в нея, нямат пряко отношение към преместването на съдия Василев. Комисията на ВКС приема,  съобразно изложеното в доклада си, че при издаването на Заповед № А-1198/04.10.2017 г. не е спазена разпоредбата на чл. 9 от ЗСВ. Делата на преместения от един състав на Търговското отделение на САС в друг състав на същото отделение съдия са преразпределени „ръчно“, без да е спазен принципът на случайния подбор.

В доклада пише още, че извън решението на Общото събрание от 11.10.2012 г. няма взето друго решение за определяне на броя и съставите на отделенията. Съставите на отделенията са определяни със заповеди на административния ръководител, а не с решения на Общото събрание на съдиите. Отговорът на въпроса дали това противоречи на императивни разпоредби от ЗСВ комисията приема, че е от компетентността на ВСС.

Комисията отправя препоръка за промяна на т. 20 от Вътрешните правила за случайно разпределение на делата, според която административният ръководител или негов заместник издава писмена заповед, с която определя заместващия съдия. Според върховните съдии това правило трябва да бъде относимо само при временно отсъствие на съдията докладчик или на друг член на състава. В случаите, когато отсъствието е продължително или постоянно, спазването на принципа за случаен подбор трябва да бъде гарантирано. Комисията препоръчва също да се използва съгласувателната функция на Общото събрание по т. 4.1.4 от Единната методика преди утвърждаване на вътрешните правила. Върховните съдии препоръчват и да се изиска становище от Общото събрание за утвърждаване на критерии, при които съдия може да бъде преместен от едни в друг състав на същото отделение и правила, по които това да става.

 

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.