Последни новини
Home / Законът / ВКС ще тълкува: Ако си наел работник без ценз за длъжността, можеш ли да го уволниш заради това?

ВКС ще тълкува: Ако си наел работник без ценз за длъжността, можеш ли да го уволниш заради това?

Defakto.bg

Ново тълкувателно дело на Гражданската колегия по Кодекса на труда 

Ако си наел работник, чието образование и квалификация не съответстват на изискванията за длъжността, може ли впоследствие това да е основание за неговото уволнение?

Въпросът е поставен през Гражданската колегия на ВКС за тълкуване на чл. 328, ал.1, т.6 от Кодекса на труда. Текстът гласи: „Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя, когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа“.

Дотук се стига, след като състав на ВКС е спрял производството по конкретно дело и е поискал тълкувателно решение на колегията.

Съобщението на ВКС:

„С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № 4/2017 г. за приемане от Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС (ОСГК) на тълкувателно решение по материалноправния въпрос: „Ако при сключване на трудов договор работникът не отговаря на въведените от работодателя образователни и квалификационни изисквания за заемане на определена длъжност и работодателят знае това, но въпреки това го назначава на работа, а в последствие го уволнява на основание чл. 328, ал. 1, т. 6 КТ, налице ли е основание за признаване на уволнението за незаконно?“

Тълкувателното дело е образувано, след като с определение по гр. д. № 970/2017 г. състав на Трето гражданско отделение на ВКС е спрял производството по делото и е предложил на ОСГК да постанови тълкувателно решение по поставения въпрос. Съдебният състав посочва, че по въпроса е създадена противоречива задължителна съдебна практика с решения на състави на ВКС, като са оформени различни становища.

Според нормата на чл. 328, ал. 1, т. 6 от Кодекса на труда (КТ) работодателят може да прекрати трудовия договор, „когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа“. В мотивите на определението по гр. д. № 970/2017 г. за спиране на делото се посочва, че различни състави на ВКС са заели противоположни позиции относно елементите на фактическия състав на уволнението по чл. 328, ал. 1, т. 6 от КТ, чрез изясняването на които се достига до отговора на поставения въпрос: дали изискванията за заемане на длъжността трябва да не са изпълнени при сключване на договора или да са променени след това; дали неизпълнените изисквания трябва да са се съдържали в закон или нормативен акт, или работодателят да ги е въвел сам в длъжностната характеристика; за отграничаването на фактическите състави по чл. 328, ал. 1, т. 6 от КТ и по чл. 328, ал. 1, т. 11 от КТ („при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях“).

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.