Последни новини
Home / Законът / Екатерина Захариева: Няма да успееем да изпълним всички 17 препоръки на ЕК, но се стараем

Екатерина Захариева: Няма да успееем да изпълним всички 17 препоръки на ЕК, но се стараем

Defakto.bg

Турските граничари се извинили за боя над българин на българска територия

След инцидента, при който български гражданин е бит от турски граничар на наша територия, е последвало извинение от Турция. Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева пред bTV.

Вчера прокуратурата съобщи за станалото на ГКПП-Лесово, както и че по случая е започнало наше разследване. Разбра се също, че за разправата, извършена на 29 октомври и оставила български гражданин с насинено око и разкъсана устна, прокуратурата е било известена на 1 ноември. А днес пострадалият разказа, че е бил нападнат заради непоставен в паспорта му печат.

„Гранична полиция веднага е сигнализирала колегите си от Турция, получили са извинение и уверение, че случаят ще бъде внимателно разгледан и, ако се потвърди, ще има наказани“, каза Захариева. Напомни, че има и записи на станалото. Тя за първи път чувала за подобен казус.

Няма да успеем за една година да изпълним всички 17 конкретни препоръки, отправени от Еврокомисията в миналогодишния мониторингов доклад, призна вицепремиерът, отговорна за съдебната реформа. Но, според Захариева, се полагат всички усилия за това. Новият доклад се чака съвсем скоро.

„Министерството на правосъдието предложи на обществено обсъждане изменения в НК, свързани с корупционните престъпления, предстоят изменения в НПК, свързани с анализа на европрокурорите“, изреди Екатерина Захариева, без да навлиза в същността на измененията. А е известно, че в отговор на препоръките на европрокурорите и критиките на Венецианската комисия се предвижда единна процедура за търсене на отговорност на „тримата големи“ в Темида, макар межународните институции винаги да са подчертавали, че проблемът е само с търсенето на отговорност на главния прокурор. „Това „пакетиране“ саботира реалната реформа“, категоричен бе в интервю пред De Fakto българският съдия в Евросъда по правата на човека Йонко Грозев.

По отношение на другите препоръки на ЕК, Екатерина Захариева припомни, че Еврокомисията е искала да види как миналогодишните промени в Закона за съдебната власт се прилагат на практика – особено в прекия избор на новия ВСС от квотата на магистратите и в избора на нов председател на Върховния административен съд. Нейната оценка е, че и двата избора са били прозрачни. включително и този на кадровиците от парламентарната квота, където е имало достатъчно време всеки да зададе въпроси. Но до публични отговори на тях така и не се стигна.

За избора на Георги Чолаков начело на ВАС, веднъж върнат от президента, вицепремиерът каза: „Да не забравяме, че едно от най-желаните неща от съдиите и техните организации бе въвеждането на съдийското самоуправление. Общото събрание на съдиите от ВАС подкрепи този кандидат“.

Но не бяха коментирани тазгодишните промени в ЗСВ, с които това самоуправление бе окастрено по отношение на командировки на магистрати, а се въведоха „бонуси“ – първо за членовете на ВСС, после и за спецправосъдието.

Еврокомисията иска да види необратимост на процесите и напредък по делата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи, изтъкна още Захариева. „По отношение на корупцията има още какво да се желае, ние го признаваме. Но все пак има доста министри, които са обвиняеми, както и народни представители“, каза вицепремиерът. Последните направени промени в НПК, които влизат в сила на 5 ноември,  прехвърлиха делата за „високата корупция“ на спецправосъдието. А Върховният касационен съд се кани да сезира КС за противоконституционност.

Очакванията на Екатерина Захариева към новия мониторингов доклад са, че той ще е „обективен, както всеки път“.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Един коментар

  1. ХИТРА НЕКАДЪРНОСТ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.