Последни новини
Home / Законът / След признание и съкратена процедура: 25 години затвор за убийството на Виола Николова в София. Прокуратурата ще обжалва

След признание и съкратена процедура: 25 години затвор за убийството на Виола Николова в София. Прокуратурата ще обжалва

Defakto.bg

Стефан Станев (на снимката) е виновен за жестокото убийство на приятелката си Виола Николова през лятото на т.г. в София, реши Софийският градски съд. След поискана от Станев съкратена процедура и  признаване от него на всички факти по обвинението присъдата му е 25 години затвор.

Освен с жестокостта си, случаят нашумя и с оставката на районния прокурор на София Петър Блечев, поел отговорност за постъпвали, но пренебрегвани сигнали срещу Станев през годините. Навременната реакция – може би – би спестила трагедията.

Днес делото приключи за един ден. А правилата на закона са пределно ясни.

Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) казва: Съдът не може да отхвърли искане на подсъдимия за предварително изслушване, когато са налице условията на закона (чл. 370, ал.2). Наказателният кодекс разпорежда: При съкратено съдебно следствие, когато съдът определи като най-подходящо по вид наказанието доживотен затвор без замяна, не го налага, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от двадесет до тридесет години (чл. 58а, ал.1).

Последиците от съкратеното следствие разбираемо не се приемат от близките на жертвите. В случая освен това решението е взето с 4 на 1 гласа – в разширения петчленен състав от двама съдии и трима заседатели, председателстван от Димитрина Ангелова, един заседател е гласувал „против“ наказанието.

Съкратеното съдебно следствие влезе в закона като гаранция и за навременно правосъдие. Е, няма как обаче да мотивираш подсъдим изцяло да признае обвинението, без отстъпки. И юристите го знаят.

Днес от прокуратурата първи изпратиха официално съобщение за присъдата. И обявиха, че ще я обжалват – понеже искат доживотно наказание. Интересно, какво ли ще решат горните инстанции в тази ситуация?

Ето прокурорското съобщение:

„Днес, 3 ноември 2017 г., по внесен обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП,) Софийски градски съд (СГС) постанови осъдителна присъда 25 години „лишаване от свобода“ спрямо Стефан Станев. Той е признат за виновен по две обвинения – за извършено от него убийство по особено мъчителен и с особена жестокост на приятелката му Виола Николова, както и за незаконно държане на наркотици.

На 12 октомври 2017 г. СГП предаде на съд Стефан Станев за извършено от него убийство на 23 юни 2017 г. – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3, вр. чл. 115 от НК, както и за това, че без надлежно разрешително съгласно ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества в апартамента си – престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 от НК.

В нощта на 22 юни 2017 г. подсъдимият Станев и пострадалата Виола Николова били в дома си. Николова споделила, че е изморена и отишла да си легне.

Около 05.00 ч. на 23 юни 2017 г. Станев провокирал разговор с Николова, който не се състоял. Той започнал да удря с ръце и с метален стик за голф по стената, след което застанал до леглото, където тя лежала. В последствие вдигнал стика за голф над главата си и нанесъл силен удар с него по главата й, в областта на лявата слепоочна орбитална област. По този начин той й причинил открита тъпа черепно-мозъчна и лицева травма. След удара стикът за голф се счупил като в ръката на Станев останала металната му дръжка. Николова започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. Той преместил тялото й от спалнята на земята и я ударил втори път по главата със счупения метален край от дръжката на стика за голф, с което й причинил нова лицева травма. Започнал и да я души. След като се отказал от тези си намерения, станал взел от кухнята кухненски назъбен нож (с обща дължина 32,5см., и дължина на острието 20см.). Върнал се в спалнята и в момент, в който Николова все още имала сърдечна дейност и съзнавала какво се случва с нея започнал да нанася пробождащи и режещи удари във врата й. После взел друг кухненски нож (с обща дължина 32,5см., и дължина острието 19,5см.), с който пробол в дълбочина от 3 см. гърба на Николова, в дясно от гръбначния стълб. Станев бил решен да довърши започнатото и взел трети нож (с дължина 196 мм. и ширина 43 мм.,с режеща част с ширина 12мм.), с който нанесъл удар в шията на пострадалата, като острието на ножа останало забито в шията й, а пластмасовата дръжка на ножа в ръцете му.

Когато установил, че Николова не диша, Стефан Станев завил мъртвото й тяло със завивката от леглото, поставил плюшена играчка на котарак върху трупа й ,и отишъл в съседната стая, изпушил една цигара марихуана и пуснал да слуша музика.

Сутринта на 23.06.2017 г. около 08.30 ч. Станев позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си за да поговорят. Когато тя пристигнала обвиняемият я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му. В хода на разговора гостенката разбрала за случилото се. Станев й показал трупа на Виола Николова, като хладнокръвно заявил: „Аз я убих“. След този разговор жената успяла ди си тръгне.

В следобедните часове подсъдимият отпътувал с личния си автомобил за гр. Созопол.

На 24.06.2017 г. приятелката на Станев заедно с мъжът, с когото живее сигнализирали в 03 РУ СДВР за извършеното престъпление.

Станев бил задържан от органите на МВР на 24.06.2017 г. в близост до яхтено пристанище в гр.Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества – амфетамин,екстази,тетрахидроканабинол и кокаин.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска експертиза, трасологическа експертиза, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.

От назначените по делото физико химична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502.70 лв.

Иззетите вещества са високо рискови и подлежат на контрол.

Назначената по делото комплексна психолого психиатрична експертиза –проведена в ДПБ затвора гр.Ловеч установяила,че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл. Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние – състояние на остра психоза.

Вещите лица от назначената по досъдебното производство тройна комплексна психолого-психиатричната експертиза акцентират при изготвяне на психологическия портрет на обвиняемия върху дисхармонични нагласи и поведение,в емоционалната и волева сфера,възбудни процеси, крайно ниска поносимост на фустрация и ниски прагове на задръжка и на отключване на агресивни реакции, склонност да обвинява другите и да измисля правдоподобни обяснения за проявите си, раздразнителност и емоционална лабилност, намалени възможности за самоконтрол ,водещи до немотивирана агресивност, ниската или пълна липса на критичност на собственото и околното поведение, особено след употреба на наркотични вещества .

Този психологически портрет се потвърждава напълно и от доказателствата по делото и механизма на причиняване на убийството.

С нанасянето на множество удари по тялото на пострадалата и то в областта на жизнено важни органи от страна на обвиняемия е установено, че Виола Николова е изпитвала множество болки и страдания. Обвиняемият е проявил изключителна ярост и ожесточеност към пострадалата, като се има предвид броя на нанесените удари. Болките и страданията, които е понесла Николова са били много силни и това е било мъчително. Тя е изпитвала страх, съзнавала е своето безсилие и безизходица от създалата се ситуация. Смъртта е настъпила в един времеви отрязък, в който пострадалата е търпяла болки, усещала е и е осъзнавал какво й се случва. От друг страна интензитетът проявен от Станев явно надхвърля необходимото за причиняване на смърт и сочи на допълнително лично отношение към жертвата, съдържащо изключителна ярост и ожесточение и формират и категорично наличието на признака – особена жестокост.

С оглед гореизложеното, както и във връзка с поисканото от прокуратурата наказание „доживотен затвор“, предстои наблюдаващият делото прокурор да внесе протест в съда. Размерът на наказанието от 25 години е постановено от съда, след приложението на разпоредбата на чл. 58а от НК, тъй като съдебното производство е протекло при съкратена процедура и подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства по делото.“

About De Fakto

Проверете също

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.