Последни новини
Home / Законът / Юридическият факултет на СУ стана на 125 години

Юридическият факултет на СУ стана на 125 години

Defakto.bg

Тържествено, в Народния театър „Иван Вазов“ преподаватели и студенти отбелязаха 125 години от създаването на Юридическия факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

Юридическият факултет на Алма матер е основан през 1892 г. Той е третият факултет, открит във Висшето училище след Историко-филологическия и Физико-математическия. Със създаването на ЮФ Висшето училище придобива университетски облик.

Първият декан на Юридическия факултет след неговото административно обособяване е известният български юрист и държавен деец Марко Балабанов. Декан в момента е проф.Сашо Пенов.

На честването на 125-а годишнина в Народния театър са дошли ректорът проф.Атанас Герджиков, конституционни съдии, магистрати, бивши и настоящи народни представители, адвокати, бивши министри на правосъдието.

„От създаването си до днес Юридическият факултет остава верен на призванието си да формира бъдещите юристи – кадрите, които  развиват българската държавност и да  изгражда личности, които играят съществена роля в българското общество и политика“, е заявила в приветствието си правосъдният министър Цецка Цачева, съобщиха от МП.

„Задачата на преподавателите в Юридическия факултет никога не се изчерпвала само с обикновеното предаване на правни знания. Те винаги са били и продължават да бъдат творци на личности, създатели  на духовност, морал, интелект и самостоятелно мислене у младите хора“, е казала още Цачева.

Продължаващата реформа в сферата на висшето образование по специалността „Право“ свидетелства за осъзнатата необходимост от еволюция на юридическото образование. Фокусът върху засиления професионализъм, важността на практическите стажове и прилагането на индивидуализиран подход, са част от усилията за изграждането на компетентни кадри, обезпечаващи нуждите на обществото ни през 21-ви век, отбелязала правосъдният министър.

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.