Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите – първенец в междинно „преброяване“ на съсловните организации

Съюзът на съдиите – първенец в междинно „преброяване“ на съсловните организации

Defakto.bg

Към 2 ноември съгласно публикуваните на страницата на ВСС 1300 декларации, 300 съдии са декларирали членство в Съюза на съдиите в България, 100 – в Българската съдийска асоциация и 142 – в Асоциацията на българските административни съдии.

Данните са представени на годишното Общо събрание на ССБ в Пловдив, съобщи неговият председател Атанас Атанасов (на снимката). „Отговор на въпроса колко от всички 2238 български съдии са декларирали членство в организацията ни може да се даде едва след публикуване на всички подадени декларации, което към настоящия момент все още не е факт. Остават да бъдат публикувани още 938 декларации„, добавя той.

Ето какво още се казва в съобщението за Общото събрание:

„Беше отчетен негативният ефект на промените в ЗСВ, изискващи деклариране на членство в магистратски професионални организации и въведената забрана в тях да членуват напуснали системата съдии, които не упражняват друга юридическа професия. В периода 10 август – 14 септември ССБ напуснаха 109 съдии и отделно беше прекратено членството на 30 пенсионирани съдии и такива бивши наши колеги, които са напуснали съдебната система и не упражняват друга юридическа професия. Към 18.10.2017г. общият брой членове, съгласно базата данни на ССБ е 766 съдии.

На събранието беше представен и одобрен отчетът на Управителния съвет за дейността на организацията в периода м. октомври 2016 г. – м. ноември 2017 г.; беше изразена подкрепа към заявените приоритети от УС през следващия годишен период да продължи отстояването на необходимостта да бъдат спазени международните стандарти за независимост на съдебната власт, чрез устройство на Съдийската колегия на ВСС, в което съдиите, избрани от съдии да имат мнозинство; активно да се реагира на злонамерени медийни публикации, засягащи отделни съдии и правосъдието, както и на опити за въздействие от страна на политически фигури и представители на другите власти; да се защитават професионалните права на българските съдии, независимо от това, дали членуват в организацията. Одобрение получи и заявеното намерение от УС за сътрудничество с новия състав на ВСС в рамките на предвидения в ЗСВ Съвет за партньорство.

По негова молба, мотивирана с лични причини, от състава на Управителния съвет беше освободен съдията от Пловдивския районен съд Живко Желев и на негово място за член на УС на ССБ беше избран съдия Николай Борисов от Районен съд гр. Разград.

Председател на УС на ССБ,

Атанас Атанасов“

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.