Последни новини
Home / Законът / Как се избира временен шеф на съд? Измежду зам.-председателите или по старшинство, предлага комисия

Как се избира временен шеф на съд? Измежду зам.-председателите или по старшинство, предлага комисия

Defakto.bg

Една от „горещите“ теми, срещнали новия състав на ВСС в началото на мандата му, може би е на път да намери решение.

Кой може да прави предложения за временен председател на съд след оставка на титуляря, бе въпрос, довел до драматични обсъждания в съдийската колегия на съвета след оставката на шефа на СГС Калоян Топалов. Сблъскаха се няколко гледни точки, отговорният съд десетина дни функционираше „обезглавен“, накрая ВСС назначи за и.ф. председател номинираната от съдиите Десислава Попколева. А на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) бе възложено да предложи принципно решение по подобни казуси занапред.

Точката, която е в дневния ред на утрешното заседание на съдийската колегия, е формулирана така: „Проект на решение относно избор на изпълняващи функциите на административни ръководители в органите на съдебната власт“.

За яснота – кратко припомняне. На 10 октомври, когато все пак колегията стигна до избор, се сблъскаха три тези за предложителите на и.ф. председателя. Първата – по аналогия да се приложи принципът за избор на титулярни ръководители в Темида, сиреч номинации да могат да правят общите събрания, правосъдният министър и кандидатите да се самопредлагат.

Втората – ВСС да се движи по „принципното решение“ на съдийската колегия от 6 декември 2016 г., че и.ф. на по-долен съд се предлага от шефа на непосредствено по-горния (като от „принципа“ тогава бе изключено назначаването на Стефан Милев за и.ф. на Софийския районен съд).

Третата теза бе, че изборът на и.ф. е спешен, бърз и се подчинява на други правила, в които предложители могат да са и членовете на колегията, и председателят на ВКС.

Сега КАК предлага четвърто решение. А именно –  при оставка на титулярния ръководител за и.ф. да се определя един от неговите заместници, а при липса на заместник – най-старшият магистрат.

Конкретно предложението е в тези случаи да се ппилага правилото на чл. 168, ал. 7 от Закона за съдебната власт.  Текстът гласи: „Административният ръководител във всички случаи на отсъствие възлага с писмена заповед на заместника си да изпълнява функциите му или част от тях. Когато административният ръководител не е определил кой да го замества, функциите му се изпълняват от един от заместниците му по старшинство. При отстраняване от длъжност на административния ръководител функциите на административен ръководител до избирането на нов се осъществяват от един от неговите заместници, определен от съответната колегия на Висшия съдебен съвет, а при липса на заместник – от съдия или прокурор, определен по старшинство.“

Решението предстои.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.