Последни новини
Home / Законът / От днес: Делата срещу „високата корупция“ отиват в спецправосъдието

От днес: Делата срещу „високата корупция“ отиват в спецправосъдието

Defakto.bg

Критикуваните и оспорвани промени в НПК влизат в сила

От днес са в сила новите правила на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които прехвърлят делата за „високата“ корупция на специализираните съд и прокуратура.

Промените, предложени от кабинета и гласувани от парламентарното мнозинство през лятото, разпореждат, че това важи за разследванията и процесите срещу 11 категории лица: депутати, министри, магистрати, членове на ВСС и на Инспектората, шефове на държавни агенции и комисии, както и на НОИ, НАП, митниците, Бюрото за контрол над СРС, комисията за гражданска конфискация, та чак до кметовете и техните заместници. И важи за широк кръг от престъпления: длъжностно присвояване, подкуп, престъпления по служба, безстопанственост, сключване на неизгодни сделки и т.н.

В закона бе записано също, че поправките влизат в сила три месеца след обнародването им. Срокът изтичаше на 5 ноември, но тъй като денят се падна в неделя, те са в сила от днес.

През това време не бяха дадени съдържателни обяснения кое е наложило въпросното „прехвърляне“ на обществено чувствителните дела, нито има официална статистика за техния брой. От Софийския градски съд, който досега се занимаваше с повечето от тези казуси, преброиха 26 такива дела, като над 20 от тях ще се довършат по досегашния ред. В искане до ВСС за повече щатове шефът на спецсъда Георги Ушев пък е изтъкнал прогнозни очаквания за „наплив“ на близо 2000 дела. Междувременно, за да компенсират спецпрокурорите и съдиите за новите им ангажименти, депутатите гласуваха бонуси специално за тях – ще бъдат стимулирани с до 6 заплати годишно за показани резултати, каквото и да означава това.

Очаква се Върховният касационен съд да оспори промяната на подсъдността пред КС като противоконституционна.

Влизащите в сила промени в НПК въвеждат също разпоредително съдебно заседание, в което трябва да се изчерпват всички въпроси, свързани с евентуалното връщане на делото на прокуратурата. Те заличават текстовете, които даваха възможност на обвиняемите сами да поискат насрочване на делото им в съда, за да не остават „вечни обвиняеми“, а при изпълнени определени изисквания съдът бе длъжен да го постанови. Вместо това се предвиждат мерки за „ускоряване“ на досъдебното и съдебното производство, според които обвиняеми и подсъдими „могат“ да поискат забързване на правосъдието спрямо тях.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.