Последни новини
Home / Законът / Председателят на Софийския апелативен съд с отвод по „делото за 102 милиона“

Председателят на Софийския апелативен съд с отвод по „делото за 102 милиона“

Defakto.bg

Спорът, свързан с КТБ, ще се преразпределя публично

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева (на снимката) си е направила отвод по делото, свързано с КТБ и станало известно като „делото за 102 милиона“. Това съобщи пресслужбата на съда. Заедно с Дончева се е отвел и целият съдебен състав, а делото публично ще се преразпределя утре.

Това е пореден развой по скандала, тръгнал след заявлението на съдията Милен Василев за незаконното му отстраняване от търговски състав и специално от въпросното дело, в отговор на което Даниела Дончева поиска проверки от прокуратурата и Инспектората на ВСС дали е корумпирана. И категорично отрече всички обвинения.

Миналата седмица проверка, извършена от трима съдии от ВКС, установи нарушение на принципа на случайното разпределение на делата в столичния апелативен съд.

Ето пълното съобщение на САС:

„Търговско дело №2632/2017 г., станало известно като „делото за 102 милиона” ще бъде публично преразпределено на съдия докладчик от 14 часа на 7. 11. 2017 г. в Апелативен съд – София. Заинтересованите медии и граждани ще могат да проследят преразпределянето му.
Председателят на Апелативен съд – София Даниела Дончева се отведе като докладчик по делото, заедно с членовете на съдебния състав. В мотивите си по отвода съдия Дончева сочи, че то „очевидно представлява интерес, който не може да бъде определен като релевантен към спазването на действащата нормативна уредба”. Според нея това се установява както от серия изказвания на магистрати, съпътстващи преместването на предишния докладчик Милен Василев в друг съдебен състав, така и от публикации в някои медии, повтарящи тезите им и формиращи предварително нагласи за начина, по който това дело трябва да бъде решено.
„Последователността на изявите най-вероятно цели игнориране на възможността за безпристрастна преценка на обстоятелствата по делото, както и отправяне на предупреждение към всеки съдия, който би си позволил подобен начин на работа”, пише още в отвода на съдия Дончева. В тази връзка тя апелира за спиране на политическия тип говорене, появил се в съдебната система, както и целенасоченото пускане и публикуване на невярна информация по конкретния случай в медиите. 
Във връзка с констатации от проверка на Върховния касационен съд, свързана със заповед на съдия Дончева за преместване на съдия Василев в друг състав, в Апелативен съд – София е свикано Общо събрание, на което ще бъдат обсъдени всички забележки и предложения на проверяващия екип.
Съдия Дончева припомня, че по нейна инициатива по случая са разпоредени и текат още две проверки – в Инспектората към Висшия съдебен съвет и в прокуратурата на Република България. По този повод тя изразява мнение, че преди да станат известни резултатите и от тях, е непрофесионално и очевидно целенасочено, определени констатации да бъдат релевирани в публичното пространство като категорични и неоспорими, а фрагментираното им поднасяне чрез определени медии по случая може да бъде разглеждано като препятстване на безпристрастно постановяване на съдебни актове.“

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Бивша заместничка на Невена Зартова виждала два пъти Мартин Божанов – Нотариуса в кабинета й

Бивша  заместничка на бившия районен прокурор на София Невена Зартова съобщи пред Прокурорската колегия, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.