Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се самосезира за каруците в София, нареди „внезапни проверки“

Прокуратурата се самосезира за каруците в София, нареди „внезапни проверки“

Defakto.bg

Софийската градска прокуратурата се е самосезирала за нарушенията, извършвани от „водачите“ на каруци в столицата, които от години кръстосват оживените пътни артерии на града редом с автомобилите и градския транспорт.

По този повод на СДВР е разпоредено да извършва внезапни и редовни проверки до края на годината, съобщи прокурорският пресцентър.

Ето съобщението:

„Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала по повод установени данни за извършвани нарушения от водачи на Пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга (каруци) на правилата за движение по пътищата, за защита на животните и законоустановените ветеринарно-медицински изисквания.

Във връзка с констатираните проблеми, свързани с нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), със замърсяване на околната среда, както и застрашаване живота и здравето на животните, ползвани за придвижване на ППС с животинска тяга е било възложено по реда на надзора законност извършването на внезапни проверки от служители на СДВР.

В хода на проверките е указано да се установява дали движещите се ППС с животинска тяга са оборудвани със съответните светлини и торбички за животински отпадъци, регистрирани ли са по съответния ред и т.н.; дали ППС с животинска тяга навлизат за движение в широкия център на града; разполагат ли водачите на ППС с животинска тяга с изискуемия регистрационен талон; дали водачите на ППС с животинска тяга притежават изискуемите документи по Закона за ветеринарно-медицинската дейност за индивидуализация на животните. При нужда е указано да се търси съдействие от органите на ОДБХ – гр. София.

По случая е потърсено съдействие и от Столична община и ОДБХ – гр. София, като е указано подобряване на взаимодействието между компетентните контролни органи по повод противодействието на допусканите закононарушения, свързани с движението на каруци на територията на Столична община.

Засилените проверки ще се извършват регулярно до края на календарната 2017 г., като при необходимост срокът за това ще бъде продължен.“

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев: Щом ми искат оставката, значи си върша работата

„Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа …

За лоши условия в затворите по три жалби пред ЕСПЧ, правителството се съгласи да изплати общо 45 800 евро

Решения по допустимост на Европейския съд по 14 български жалби В края на миналата седмица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.