Последни новини
Home / Законът / 43-ма съдии номинират Величка Цанова за шеф на СГС, общо събрание – на 8 ноември

43-ма съдии номинират Величка Цанова за шеф на СГС, общо събрание – на 8 ноември

Defakto.bg

Величка Цанова да бъде избрана за председател на Софийския градски съд – за това настояват в подписка 43-ма магистрати от общо 113 имащи право на глас. По тяхно настояване и със заповед на и.ф. председателя Десислава Попколева е свикано Общо събрание на СГС на 8 ноември, научи De Fakto.

Точката в дневния ред на събранието е: “Да направи предложение до ВСС съдия Величка Цанова да бъде избрана за председател на Софийския градски съд”.

Това ще е втори опит на съдиите да излъчат свой кандидат за поста, след като на 30 октомври номинираната от трима магистрати Геника Михайлова от ВКС не събра мнозинство, а Десислава Попколева и Владимир Вълков отказаха да участват в надпреварата.

Величка Цанова е дългогодишен наказателен съдия в СГС, бе зам.-председател в екипа на Георги Колев и и.ф. шеф до избора на титуляр. Тогава тя за първи път бе издигната и за титулярен председател на СГС, но мнозинството в съдебния съвет предпочете Владимира Янева. Цанова сезира Евросъда в Страсбург с принципния казус за немотивираните и непрозрачни назначения в Темида и липсата на ефективен съдебен контрол върху тях. Но евромагистратите не откриха нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

Заявка, че ще се кандидатира за председател вече направи друг съдия от СГС – Евгени Георгиев. И покани колегите си на среща утре.

Крайният срок за номинации е 13 ноември.

About De Fakto

Проверете също

Търсен от САЩ и “пуснат” наркотрафикант изчезнал? Той можеше да умре в затвора, а МВР беше уведомено за “домашния арест”, отговори СГС

Софийският градски съд отговори на поредни нападки срещу решение на магистрат. И, както става обичайно, …

Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

През 2020 г. бюджетът на Софийската адвокатска колегия е на дефицит от 241 552 лева. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.