Последни новини
Home / Законът / Мадлена Желева от Софийския апелативен съд поема „делото за 102 милиона“

Мадлена Желева от Софийския апелативен съд поема „делото за 102 милиона“

Defakto.bg

Мадлена Желева от търговското отделение на Софийския апелативен съд е новият докладчик по нашумялото „дело за 102 милиона“. Днес тя бе избрана от жребия на случайния подбор при публичното преразпределение на казуса. Рулетката завъртя Бистра Николова – и.ф. председател на търговското отделение на САС.

Съдия Желева заседава в девети търговски състав на САС заедно с колегите си Васил Христакиев и Галина Иванова.

До преразпределението се стигна, след като на 6 ноември председателят на съда Даниела Дончева си направи отвод като докладчик, а заедно с нея и целият състав. Като повод е посочено, че заради публичните атаки е „игнорирана възможността на състава да вземе безпристрастно решение“.

Предисторията е известна – скандалът се разрази след публичното заявление на съдия Милен Василев, че незаконно е бил отстранен от търговския състав, в който е заседавал (6-и състав) и изпратен да попълни друг състав (опразнен след избирането на зам.-председателя на САС Стефан Гроздев за член на съдебния съвет). А неговото (на Василев) място е заето от председателя Даниела Дончева, която пък дотовгава е съдийствала в гражданското отделение на съда. Конкретно бе посочено и въпросното дело, свързано с КТБ, с материален интерес за над 102 милиона лева.

Дончева категорично отрече обвиненията, пред De Fakto заяви, че дори не е чела въпросното дело и поиска проверки на прокуратурата и Инспектората. Междувременно друга проверка – на ВКС, констатира нарушение на принципа на случайното разпределение в апелативния съд. А вчера председателят на САС отвърна с отвод и публично преразпределение на казуса.

De Fakto вече писа, че страни по него са „Ню кооп инвест“ АД и „Евробилд 2003“ ЕООД на основния прокурорски свидетел за източването на КТБ Бисер Лазов. Дружеството му е собственик и на сградата в центъра на София, където бе централата на КТБ. А конкретно казусът стига до САС, след като на първа инстанция окръжният съд в Кюстендил отказва да впише „Ню кооп инвест“ за кредитор на „Евробилд 2003“ в производството по несъстоятелност на фирмата на Лазов. Аргументът е, че няма доказателства твърдяните задължения да са реални.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Един коментар

  1. Съдия Мадлена Желева беше уж забравила да обяви публично важни факти в имуществената си декларация преди години пред Сметната палата, което е скандал! Как може да се очаква от посочения магистрат справедливост, свързана с буквата, духа и разума на Закона и то по толкова важно търговско дело?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.