Последни новини
Home / Законът / Пет препоръки как да се защитят децата, жертви на насилие

Пет препоръки как да се защитят децата, жертви на насилие

Defakto.bg

На кръгла маса при омбудсмана бяха отчетени 1016 сигнала за насилие над деца от началото на годината

Пет препоръки към институциите отправиха граждански организации на кръгла маса, посветена на правата на децата, пострадали от насилие. На форума, чийто домакин бе омбудсманът, бе оповестена поредната тревожна статистика: от началото на годината до края на септември към отделите „Закрила на детето“ са подадени 1016 сигнала за насилие над деца. По 694 от тях е проведен „координационен механизъм за взаимодействие“.

Събирането е провокирано от пореден случай на бездействие и неадекватна реакция от страна на институции на местно ниво по случай на 11-годишна жертва на сексуално насилие, съобщиха организаторите.

Ето съобщението:

„Екатерина Велева и Марияна Евтимова от Фондация „П.У.Л.С“, която от години работи с възрастни и деца, преживели насилие в региона на Югозападна България, разказаха на присъстващите за съдбата на малолетна жертва на сексуално насилие, която са подкрепяли през последната година. Оказва се, че единайсетгодишното момиче и до момента продължава да не получава справедливо правосъдие за упражненото върху нея сексуално насилие от втория ѝ баща, като е подложена на многобройни унизителни разпити в съдебна зала. Историята демонстрира тревожни тенденции по отношение на действията и капацитета за реакция на отговорните институции, както и по отношение на нагласите на обществеността спрямо децата, жертви на насилие.

В срещата се включиха зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, заместник омбудсманът Диана Ковачева, директорът на дирекция „Права на детето“ в институцията на Омбудсмана Ева Жечева, Даниела Машева от Висшия съдебен съвет, представители на прокуратурата, ресорни министерства, експерти от УНИЦЕФ – България и от граждански организации, работещи по темата за предотвратяване на насилието над деца като Институт за социални дейности и практики, Асоциация Анимус и др.

Участниците не спестиха критиките си към органите за закрила на детето, съда и прокуратурата, МВР и останалите институции за продължаващата през годините липса на достатъчен ангажимент от тяхна страна за ефективно прилагане на Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция.

Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, представи българското и европейското законодателство в областта на правата на децата, жертви на насилие като наблегна върху Директива 2012/29 на Европейския съюз за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления, която въпреки скорошните поправки в НПК все още не е напълно транспонирана у нас и така щадящото изслушване на деца остава все още пожелателно. Според Директивата, за децата жертви се счита, че имат специфични нужди от защита поради уязвимостта им към вторично и повторно виктимизиране, сплашване и отмъщение.Следователно децата винаги са уязвима група жертви, които имат нужда от специфични мерки за защита, а за да се прецени от какви мерки имат нужда задължително се прави индивидуална оценка.

По думите на Богданов е „недопустимо деца в страната да продължават да бъдат разпитвани многократно пред голям брой хора, непознати лица, дори в присъствието на обвиняемия в момент, в който те се чувстват най-уязвими“. Той призова очната ставка да отпадне като допустим начин за доказване на престъпления, когато става дума за деца и прикани Министерството на правосъдието да въведе докрай изискванията на Директива 2012/29 на Европейския съюз, за незачитането на която страната ни би трябвало да търпи санкции от 2015 г. насам.

По време на дискусията заинтересованите страни бяха провокирани да вземат отношение по казуса, както и да представят отчет за прилагането на нормативната рамка в областта на закрилата на децата, жертви на насилие. В същото време Национална мрежа за децата представи основните препоръки, които според гражданските организации, ще помогнат на системата за закрила да работи в интерес на децата, жертви или свидетели на престъпление:

  • Да се съгласуват поднормативните документ, касаещи работата на полиция, социални служби, прокуратура, съд и здравеопазване, така че да се гарантира по-ефективно взаимодействие по случаите на злоупотреба с деца.
  • Да се въведат в пълнота изискванията на Директива 2012/29 на ЕС чрез промени в НПК.
  • Да се актуализира методиката за оценка на риска на ОЗД, за да се отговори на изискванията за минимални стандарти за защита и подкрепа на пострадалите деца.
  • Да се въведат конкретни индикатори за наблюдение на териториалното взаимодействие по Координационния механизъм, които да включват информация за качеството на взаимодействието, както и индикатори относно спазването или нарушаването на правата на пострадали деца от самите органи по закрила или правораздаване.
  • Въвеждане на задължението за квалификация на специалистите от досъдебната и съдебната система, които работят с деца и юноши, пострадали от насилие.

Диана Ковачева се ангажира институцията на Омбудсмана за обобщи препоръките, излезли по време на срещата и да ги изпрати до всички отговорни министерства, агенции и органи на съдената власт в опит да срещне позициите на гражданските организации и институциите по тази така важна и не търпяща отлагане тема.“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Един коментар

  1. На снимката преброих 10 човека. Много думи, много титли като „зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, заместник омбудсманът Диана Ковачева, директорът на дирекция „Права на детето“ в институцията на Омбудсмана Ева Жечева, Даниела Машева от Висшия съдебен съвет, представители на прокуратурата, ресорни министерства, експерти от УНИЦЕФ – България и от граждански организации, работещи по темата за предотвратяване на насилието над деца като Институт за социални дейности и практики, Асоциация Анимус и др.“, високи заплати, а резултати? Няма да задавам въпроси? Горките жертви!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.