Последни новини
Home / Законът / След възражение на Мария Кузманова: Спор във ВСС как се възстановява кадровик

След възражение на Мария Кузманова: Спор във ВСС как се възстановява кадровик

Defakto.bg

В крайна сметка, конкретният въпрос бе оставен без разглеждане

Възражение от бившия член на ВСС Мария Кузманова (на снимката) роди интересен дебат в съдийската колегия на съвета по въпроса: как се възстановява бивш кадровик?

В крайна сметка единодушно, с 14 „за“ колегията остави възражението без разглеждане. Но разменените мисли и аргументи бяха показателни. Спорът бе дали възстановяването на длъжност „съдия в СГС“ означава и задължително изпращане в конкретно отделение, както и за пределите на съдийското самоуправление.

За какво иде реч? Преди да бъде избрана във ВСС Мария Кузманова е била на длъжност съдия в СГС, работила е в търговското отделение. След изтичането на мандата на предния съвет тя подава молба да бъде възстановена на „заеманата преди избора длъжност“, като изрично сочи, че би искала да се върне в търговското отделение на СГС, което се занимава с първоинстанционни дела. Новият ВСС напълно удовлетворява молбата й.

След възстановяването на Мария Кузманова обаче, на 13 октомври общото събрание на СГС с решение я мести в гражданското отделение на съда, като е изтъкнат аргумент, че в търговското отделения няма свободни места. Именно срещу това решение възразява Кузманова, твърдейки, че то противоречи на Закона за съдебната власт – не било вярно, че в търговското отделение няма вакантни места (там има командировани съдии), а ако е нямало, е трябвало да се открие нова щатна бройка за нея.

„КАК изслуша съдия Кузманова и предлага възражението да се остави без разглеждане“, докладва днес зам.-шефът на Комисията за атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев. И поясни: „Нито КАК, нито съдийската колегия могат да преразглеждат решенията на общо събрание, в случая на СГС. А направеното искане от госпожа Кузманова за ракриване на щатна бройка е направено от некомпомпетно лице“.

„Формално КАК е права, няма как да реагираме“, обяви Георги Колев. Но, според него, може би е време „за изменение на закона в тази част – за преразглеждане на решенията на общо събрание“. „Както се вижда от аргументите на колежката в търговското отделение на СГС има командировани съдии, т.е. има свободни щатни бройки. Въпреки това е взето такова решение за нея. Решението на ВСС за нейното възстановяване очевидно не се изпълнява„, бе гледната точка на Колев.

„И аз съм впечатлен, че ние сме я възстановили на длъжността съдия в търговското отделение, може ли общото събрание да променя това решение? Мирише ми на друго, да ви кажа честно!“, обяви Боян Магдалинчев.

Севдалин Мавров се присъедини с репликата, че „има нещо объркващо в този протокол от общото събрание“.

Вероника Имова обяви: „Решението на съдийската колегия на ВСС е по силата на императивна законова разпоредба и то е следвало да бъде изпълнено. От друга страна съдийското самоуправление действително би могло да игнорира това решение. Получава се колизия, има нещо нередно тук“.

На друго мнение бе Атанаска Дишева. „Съдийското самоуправление не е нещо, което трябва да вадим като знаме, когато ни е удобно и да критикуваме, когато не сме съгласни. Няма да кажа дали в случая общото събрание е действало правилно или не, това би означавало, че имаме правомощия да се поризнасяме по решенията на общото събрание, а ние нямаме такива контролни функции. Освен това виждам, че е възстановена на длъжността съдия в търговското отделение, затова не можем да говорим за неизпълнениие. А дали общото събрание целесъобразно е упражнило правомощията си не е наша работа“.

Мария Кузманова е освободена от длъжността съдия в СГС при встъпването като член на ВСС. Впоследствие я възстановяваме на длъжността съдия в СГС, търговска колегия. Няма да коментирам дали там има колегия, има отделения. Други колеги бяха възстановени на длъжността съдии във ВАС, но не записахме в коя колегия да правораздават„, напомни Лозан Панов.

„Не съм съгласен, аналогията не е удачна!“, скочи Георги Колев. Аргументът – когато се провеждат конкурси за СГС, те се провеждат за съответните отделения по материи, а в административните съдилища няма такова разделение. Колев попита какво би станало ако други бивши кадровици като Калин Калпакчиев и Камен Иванов, които са наказателни съдии, са били изпратени в гражданското отделение на Софийския апелативен съд?

Красимир Шекерджиев не се стърпя: „Няма никакво съмнение, че госпожа Кузманова е възстановена в съда, откъдето е дошла. Фактът, че тя е била член на ВСС не я изключва от обхвата на съдиите, които биха могли да бъдат преместени. Не ми се струва, че бившите членове на ВСС, каквито един ден ще сме и ние, трябва да сме пред скоби.“

„Не виждам защо спорим“, намеси се и Боряна Димитрова. „Законът ни задължава да възстановим в длъжност, длъжността е съдия в СГС, по-скоро ние сме направили грешка с решението си„, категорична бе тя.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.