Последни новини
Home / Законът / След изтичане на срока за арест: „Подписка“ за обвинения за убийството в Борисовата градина

След изтичане на срока за арест: „Подписка“ за обвинения за убийството в Борисовата градина

Defakto.bg

Обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина Йоан Матев излиза на свобода срещу „подписка“. Това реши съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд. Мотивът: изтекъл е максимално разрешеният по закон 8-месечен срок за „задържане под стража“ в тези случаи.

Защо да е този срок? По време на извършването на престъплението на 2 юни 2015 г. обвиняемият е бил непълнолетен, заплашват го между 5 и 12 години затвор и максималният срок за най-тежката мярка по време на досъдебното производство е 8 месеца. Прокуратурата е трябвало да го съобрази и да ускори работата си по делото, подчерта съдия Мумджиева.

Ще обжалваме пред Софийския апелативен съд, реагира прокуратурата. Заседанието в САС ще е на 14 ноември. Дотогава Йоан Матев остава в ареста.

Разследващите използваха заседанието, за да връчат на майката на Матев призовка за предявяване на материалите по делото, тъй като тя е и негов адвокат. Градският прокурор на София Емилия Русинова бе обявила, че защитата с хватки се опитва да забави финала на разследването и внасянето на обвинителен акт.
Йоан Матев бе арестуван близо две години след убийството на Георги Игнатов, открит наръган на пейка в Борисовата градина.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.