Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов: Обмисляме 35 години давност за престъпленията в приватизацията (като за масовите убийства)

Данаил Кирилов: Обмисляме 35 години давност за престъпленията в приватизацията (като за масовите убийства)

Defakto.bg

До края на седмицата от ГЕРб щели да са готови с проекта си

Давността за преследване на престъпленията, свързани с приватизацията, да стане 35 години – колкото е за масови убийства. Към този вариант са се „ориентирали“ законотворците от ГЕРБ в изпълнение на заявката на Бойко Борисов да падне давността, за да се разледва „целият криминален преход на приватизацията“.

Подробностите съобщи шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов пред bTV.

А темата не е нова, подемана е многократно през годините, сега идва след заявеното намерение от БСП да се иска вот на недоверие към кабинета. На прицел,  разбира се, са управленията на Костов, Сакскобургготски, Станишев. Възраженията на експерти и юристи, че подобни извънредни способи са недопустими, включително на приемане на закони с обратно действие, явно ще бъдат подминати.

„На този етап след доста дискусии се ориентираме към чл. 80 от НК, където са различните давности за различни видове престъпления и смятаме престъпленията по приватизацията да се привържат към най-продължителната давност от 35 години“, обяви  Данаил Кирилов днес. „Не делим престъпленията според управленията, при които са били извършени, искаме да дадем достатъчно време на разследващите. До края на седмицата трябва да имаме окончателна готовност, да сме съобразили всичко – и решението на Конституционния съд от миналата година, и евроконвенции. Не говорим за обратно действие към този момент“, каза още Кирилов.

За яснота – у нас единствените престъпления, за които няма давност, са престъпленията против мира и човечеството (чл. 79 от Наказателния кодекс). А през 2016 г. Конституционният съд обяви, че допълването на това правило с т.нар. престъпления на комунистическия режим от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е в разрез с основния закон и принципите на правовата държава.

В чл. 80 от НК, за който сега говори г-н Кирилов, са описани конкретните давностни срокове, като максималните са: „двадесет години за деяния, наказуеми с доживотен затвор без замяна, доживотен затвор, и 35 години за убийство на две или повече лица“.

Днес шефът на правната комисия призна, че темата не е нова за ГЕРБ и дори обвърза предсрочния край на управлението „Борисов“-2 с нея.

„Това е една работа, която трябва да свършим, опитахме в края на мандата на миналото НС, в резултат стигнахме до предсрочни избори. Подемането й води до групиране на олигархични кръгове, облагодетелствали се покрай приватизацията“, обяви Кирилов.

Каза също, че „истината за приватизацията“ е ключова за антикорупцията. А прокуратурата през годините е била достатъчно дейна, но съдът четял оправдателни присъди.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.