Последни новини
Home / Законът / Планове за спецправосъдието: 47 нови спецпрокурори, 34 нови служители

Планове за спецправосъдието: 47 нови спецпрокурори, 34 нови служители

Defakto.bg

Увеличаване на щата в двете спецпрокуратури с 47 бройки, нови 34 щата за служители и предоставянето на част от сградата на националното следствие – това са плановете за кадровото и друго укрепване на „спецовете“ във връзка с „новите им правомощия“.

Въпросната информация стана ясна на заседание на прокурорската колегия на ВСС, вносител на точката бе Сотир Цацаров. А новите правомощия са известни – в спецправосъдието отиват делата срещу „високата корупция“.

Колко ще са тези дела, впрочем, е най-любопитният въпрос. Днес бе докладвано за очаквания от Софийска градска прокуратура към спецпрокуратурата да се прехвърлят 70 дела. Шефът на спецсъда Георги Ушев пък бе мотивирал искането си за още 15 съдии с очакването за наплив от над 2000 дела. А СГС представи отчет, според който при него в края на октомври е имало 26 „корупционни“ дела срещу министри, депутати, магистрати и едва пет-шест от тях ще бъдат прехвърлени на спецправосъдието.

С „кадровото и материално осигуряване на специализираните органи в съответствие на разширената им компетентност“ утре ще се занимава и пленумът на ВСС по предложение на Цецка Цачева.

Ето какво съобщава пресцентърът на ВСС за прокурорските предвиждания:

„Предлага се броят на щатните длъжности за магистрати в двете специализирани прокуратури да бъде увеличен с 47, като се разкрият 5 нови щатни длъжности „прокурор“ в Апелативната специализирана прокуратура и 22 в Специализираната прокуратура, както и 10 длъжности „следовател“ в Следствения отдел при Специализираната прокуратура. Сочи се необходимост за планиране и на 5 щатни длъжности „младши следовател“ за конкурсната процедура през 2018 г., които да постъпят на работа през 2019 г. в Следствения отдел на Специализираната прокуратура.

Предвидено е разкриване на 34 нови щатни длъжности за съдебни служители, от които 3,5 в Апелативната специализирана прокуратура, а 30,5 в Специализираната прокуратура. До Комисия „Управление на собствеността“ към Пленума на ВСС е направено предложение да се предостави изцяло за нуждите на Специализираната прокуратура блок 1В на Националната следствена служба.“

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.