Последни новини
Home / Законът / „Уникалният“ процес за КТБ стартира на 13 декември в спецсъда

„Уникалният“ процес за КТБ стартира на 13 декември в спецсъда

Defakto.bg

„Уникалният“ казус за КТБ (по определението на прокурора Гешев) влиза в съдебна зала на 13 декември. Делото с 18 обвиняеми начело, над 12 000 страници обвинителен акт и 130 тома материали ще се гледа в спецсъда (на снимката са част от папките). Причината – според прокуратурата е налице организирана престъпна група от банкери, одитори, счетоводители, касиери, начело с Цветан Василев. Той, впрочем, ще бъде съден задочно – в Белград е, без изгледи скоро да се върне у нас.

През лятото, когато хилядите страници обвинения бяха внесени в спецсъда, жребият посочи за докладчик Виржиния Петрова. С нейно разпореждане казусът е насрочен за разглеждане в открито заседание на 13 декември, съобщиха днес от спецсъда.

По-късно справка показа, че става дума за разпоредително заседание, на което с участието на обвинението и защитата се решават всички предварителни въпроси, най-важният от които дали процесът може да стартира.

Преди приемането на последните промени в НПК един от защитниците на Цветан Василев – Константин Симеонов се бе заканил да иска пълно изчитане на хилядите страници обвинителен акт от прокурора в съда. Ремонтът в закона спъна тази инициатива – записано бе, че на старта на процеса се изтича само диспозитивът му.

А темата „КТБ“ не слиза от дневен ред. Трима от ДПС – Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесоха поправки в Закона за банковата несъстоятелност срещу „вторичното разграбване на КТБ“, който роди обществен и правен смут. Казус, свързан и с фалиралата банка, бе в основата и на скандала „със съмнения за корупция“ в Софийския апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.