Последни новини
Home / Законът / Цацаров попита Конституционния съд за „вечните началници“ в Темида

Цацаров попита Конституционния съд за „вечните началници“ в Темида

Defakto.bg

Според главния прокурор забраната е само за повече от 2 мандата в един и същи орган

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Конституционния съд с болезнената тема за „вечните началници“ в Темида. Конкретно Цацаров поискал от КС да разтълкува обхвата на записаната в основния закон забрана за повече от два началнически мандата.

В КС са образували дело № 9 за тази година с докладчик Филип Димитров.

За искането си съобщи самият Цацаров на заседание на прокурорската колегия днес. Повод бе отправено му предложение от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) да поиска да се обяви за противоконституционен текст от Закона за съдебната власт, свел забраната само до два мандата начело на един и същи орган на съдебната власт.

Конституционният текст гласи: „Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2, се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване“ (чл. 129, ал.6 от Конституцията).

Текстът в ЗСВ казва: „Длъжностите административен ръководител на съд и прокуратура могат да се заемат не повече от два мандата в един и същ орган на съдебната власт“ (чл. 167, ал.5 ЗСВ).

А принципният спор от години е дали ако 10 години си бил примерно начело на един окръжен съд (окръжна прокуратура) след това можеш да бъдеш избран за нов ръководен мандат начело на апелативен съд (прокуратура) и така до безкрай. Сиреч може ли да има „вечни началници“ в Темида?

Миналата година състав на ВАС предлагаше да се свика пленум на съда за сезиране на КС, но това не бе сторено. А миналата седмица съдийската колегия на ВСС прие, че забраната за повече от два ръководни мандата е генерална и обяви за недопустима кандидатура за шеф на съд.

„Буквално преди час и половина поисках от КС тълкуване на чл. 129, ал. 6 – какъв е обхватът на израза „с право на повторно назначаване“ и дали включва възможност за два мандата за целия стаж на магистрата и независимо от органа на съдебната власт. Моето разбиране е, че такова ограничение не съществува – наличието на два мандата в един и същи орган на съдебната власт не е пречка за заемане на ръководна длъжност в друг орган“, обяви днес Цацаров.

В момента има и прокурорски кандидат в спорната хипотеза. Владимир Чавдаров, който бе два мандата окръжен прокурор на Варна, се е кандидатирал за апелативен прокурор.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.