Последни новини
Home / Законът / Цацаров попита Конституционния съд за “вечните началници” в Темида

Цацаров попита Конституционния съд за “вечните началници” в Темида

Defakto.bg

Според главния прокурор забраната е само за повече от 2 мандата в един и същи орган

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Конституционния съд с болезнената тема за “вечните началници” в Темида. Конкретно Цацаров поискал от КС да разтълкува обхвата на записаната в основния закон забрана за повече от два началнически мандата.

В КС са образували дело № 9 за тази година с докладчик Филип Димитров.

За искането си съобщи самият Цацаров на заседание на прокурорската колегия днес. Повод бе отправено му предложение от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) да поиска да се обяви за противоконституционен текст от Закона за съдебната власт, свел забраната само до два мандата начело на един и същи орган на съдебната власт.

Конституционният текст гласи: „Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2, се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване“ (чл. 129, ал.6 от Конституцията).

Текстът в ЗСВ казва: “Длъжностите административен ръководител на съд и прокуратура могат да се заемат не повече от два мандата в един и същ орган на съдебната власт” (чл. 167, ал.5 ЗСВ).

А принципният спор от години е дали ако 10 години си бил примерно начело на един окръжен съд (окръжна прокуратура) след това можеш да бъдеш избран за нов ръководен мандат начело на апелативен съд (прокуратура) и така до безкрай. Сиреч може ли да има “вечни началници” в Темида?

Миналата година състав на ВАС предлагаше да се свика пленум на съда за сезиране на КС, но това не бе сторено. А миналата седмица съдийската колегия на ВСС прие, че забраната за повече от два ръководни мандата е генерална и обяви за недопустима кандидатура за шеф на съд.

“Буквално преди час и половина поисках от КС тълкуване на чл. 129, ал. 6 – какъв е обхватът на израза “с право на повторно назначаване” и дали включва възможност за два мандата за целия стаж на магистрата и независимо от органа на съдебната власт. Моето разбиране е, че такова ограничение не съществува – наличието на два мандата в един и същи орган на съдебната власт не е пречка за заемане на ръководна длъжност в друг орган”, обяви днес Цацаров.

В момента има и прокурорски кандидат в спорната хипотеза. Владимир Чавдаров, който бе два мандата окръжен прокурор на Варна, се е кандидатирал за апелативен прокурор.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.