Последни новини
Home / Законът / Без президентско вето и за бонусите в спецправосъдието, поправките излизат в „Държавен вестник“

Без президентско вето и за бонусите в спецправосъдието, поправките излизат в „Държавен вестник“

Defakto.bg

Последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се въведоха до 6 заплати годишно бонуси в спецправосъдието, излизат в утрешния брой на „Държавен вестник„. Това става ясно от анонса в страницата на Народното събрание. Ясно е и друго – и върху тези поправки няма да има президентско вето.

Миналата седмица от „Дондуков“-2 бяха заявили, че държавният глава Румен Радев още няма категорична позиция дали ще пусне закона или ще го върне за ново обсъждане.

Оспорваните от ВСС, ВКС, Съвета за съдебна реформа и съсловни организации изменения бяха приети от парламента на 27 октомври, срокът за обнародването им в „Държавен вестник“ изтичаше именно в края на тази седмица.

През лятото въпреки многобройните отправени му призиви президентът Радев не наложи вето върху други промени в съдебния закон, дали бонуси за отиващите си членове на ВСС.

Сега, след влизане в сила на последните измемения, материалните стимули в съдебната власт ще разделят магистратите, а покрай тях и съдебните служители на „специални“ и други. Всички ще могат да получават допълнителни възнаграждения за работа в условия на свръхнатовареност (индивидуално, ако ВСС им ги даде), но само в спецправосъдието ще се получава материално стимулиране за „резултатност“. Какво означава това – брой обвинителни актове, осъдителни присъди или нещо друго предстои да каже ВСС в специални правила.

Последните поправки в ЗСВ, иницирани от група депутати начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов, „по изключение“ въведоха и командироване на магистрати на длъжности, за които се обявява конкурс. И отнеха правото на общите събрания на по-горния съд да се произнасят по предложенията за тези командировки.

Има и положителни промени – след острите критики на Венецианската комисия и предложения, изпратени от Цецка Цачева до парламента, в ЗСВ се „коригира“ промененият тази година режим за отстраняването на магистрати. Занапред то ще е „задължително“ при повдигнати обвинения във връзка със съдийската или прокурорска служба, по предложение на главния прокурор. За всички други обвинения от общ характер обаче съответната колегия на ВСС ще преценява има ли основания за отстраняването на съдията и прокурора, ако то е поискано от обвинител №1.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.