Последни новини
Home / Законът / Българин съди  “Ситибанк“ в Лондон за расова дискриминация

Българин съди  “Ситибанк“ в Лондон за расова дискриминация

Defakto.bg

Георги Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда

Българинът Георги Мечкаров близо 3 години съди “Ситибанк“ за дискриминация,  упражнявана над него,  докато е бил служител на банката, а за първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудовия съд във Великобритания. “Дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление във Великобритания”, казва той . Мечкаров   се е решил на този ход, за да покаже на източноевропейците, че  трябва да знаят правата си и да ги защитават,  съобщи Дир.бг, цитирайки  БНР.

Делото му е насрочено от 13 до 17 ноември, когато ще бъде разгледано в  трудовия съд на Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за транзакции с ценни книжа. Макар, че  работел съвестно по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, той търпял систематична дискриминация на расова основа. Обвиненията му засягат периода 2010-2013 година.

В момента Мечкаров, е  вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в „Морган Стенли“.

Истинската професионална криза за него настъпила през януари 2012 година, когато бил понижен, а на негово място е назначен рускоговорящ служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес, Мечкаров продължава да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал с 30 кг (от 90 до 60 килограма) от престоя му в банката.

Една сутрин след като останал в офиса, негова началничка, минавайки покрай бюрото му казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководството и то е направило всичко възможно да се отърве от него, съзирайки заплаха за постовете си.

„Ситибанк“ отрича обвиненията на българина, но му е предложила сумата от 8300 паунда и случаят да се реши извън съда, предложение, което той е отказал.   Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.