Последни новини
Home / Законът / Догодина осигуровките се увеличават, а достъпът до обезщетения за безработица се ограничава*

Догодина осигуровките се увеличават, а достъпът до обезщетения за безработица се ограничава*

Defakto.bg

НОИ и фирмите ще платят рекордните 700 млн. лв. за болнични през 2018 г.

Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят нов рекорд – очаква се да стигнат до 700 млн. лв. От тях „сметката“ за работодателите ще е около 180 млн. лв., а НОИ ще плати над половин милиард за обезщетенията след четвъртия ден. Оценката е от становището на Фискалния съвет за проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Проектът бе одобрен вчера на първо четене в пленарната зала, като срещу него гласуваха само БСП и ДПС.

Сумата, която плащат работодателите за болнични, се съобщава за първи път от 2010 г., когато фирмите започнаха да плащат 70% от заплатата за първите три дни от боледуването. След огромно недоволство управляващите се отказаха да орязват първите три дни на 50% от заплатата, но не предложиха и мерки за затягане на контрола и ограничаване на разходите за обезщетенията на НОИ. Така за 2018 г. се запазва сегашното положение за изплащанията на болнични, а разходите на осигурителната институция ще стигнат нов рекорд – 516 млн. лв., или с около 15 млн. лв. повече спрямо изпълнението през т.г.

През 2018 г. всеки осигурен у нас ще боледува средно по 6 дни, прогнозира фискалният съвет. Според неговите данни работодателите са платили 144 млн. лв. по това перо за м.г. Тогава бяха изплатени близо 5.1 млн. дни на боледуващи служители. Отделно за м.г. НОИ е платил още 446 млн. лв. от четвъртия ден нататък за 16.6 млн. дни. За 2018 г. се очаква НОИ да плати над 17.5 млн. дни, но най-вероятно ще са още повече, защото изпълнението в последните години винаги надминава прогнозата.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина бе силно критикуван от ДПС и БСП, а ГЕРБ неколкократно го определиха като „реалистичен“, „стабилен“ и „издържан“. „Няма как да правиш едно и също нещо и да очакваш промяна. Няма как да подкрепим този бюджет, защото в него липсват амбиция и воля за решаване на основни проблеми пред обществото – бедност, корупция, ниски доходи и неравенство. Кое му е социалното на бюджета, като се замразяват социалните плащания за осма поредна година? Миналата година разходите за социални дейности са 13.3% от БВП, а за догодина – 12.3%“, попита Георги Гьоков (БСП).

„Бюджетът на ДОО-то е поредната фалшива новина за пенсионерите и за осигурените. Очакванията на хората бяха, че в него ще намерят място обещанията от предизборните платформи на ГЕРБ и ОП. Нищо подобно не се случва в този бюджет. Някой може ли да ми докаже как минимална пенсия от 207.60 лв. е равна на 300 лв. Ще ми кажете, че това ще стане до края на мандата, но в средносрочната бюджетна прогноза за 2019 г. пише, че пенсиите ще се увеличат с 3.9%, а през 2020 – с 4%. Вместо да разширява права на осигурените бюджетът отменя права – отменя правото на обезщетение за временна неработоспособност до 30 дни след прекратяване на трудовото правоотношение. Ограничава се достъпът до обезщетението за безработица с изискването за по-дълъг период за осигуряване, на който сезонните работници и земеделците ще отговорят много трудно“, коментира Хасан Адемов (ДПС).

Адемов попита по каква методика управляващите са изчислили, че фалшивите инвалидни пенсии са 600 хил., както твърдят от коалицията. По думите му тези изказвания издават въпиеща некомпетентност и безизходица. „Защо предлагат 15 млн. лв. повече за болнични, които преди това набедихте за фалшиви? Вдигаме страхотен шум за фалшиви болнични, а после увеличаваме парите за тях. Къде е логиката?“, попита депутатът от ДПС. Дебатът не подмина и кулинарните сравнения – според опозицията бюджетът е постна пица, но не „калцоне“, а „кълцоне“, а пък от БСП дори го определиха като „сухи трохички“. Павел Шопов от патриотите отговори, че бюджетът за социалното осигуряване е едно парче от пицата и така ще е занапред. „Проблемът е, че тук нямаме голяма тава с едно голямо прасе“, заяви Шопов.

„Чухме критики от опозицията, повечето от които неоснователни, имащи за цел да атакуват положителните страни на този бюджет и да създадат страхове у хората“, защити финансовия план на НОИ Светлана Ангелова (ГЕРБ). Волен Сидеров пък заяви, че предлаганият бюджет бил по-добър от миналогодишния.

Догодина се увеличава вноската за пенсия с един пункт до 19.8%. Минималната заплата става 510 лв. и съответно това е минималният осигурителен праг за всички сектори. Средното увеличение на минималните прагове ще е 6.8%. Очаквано предложението за увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските стопани от 300 лв. на 480 лв. среща съпротива сред депутатите. От БСП обявиха, че сумата не е сметната според реални разчети, а след „гледане в тавана“, и заявиха, че те ще предложат нов праг, който да е поносим за земеделците. От ГЕРБ обаче контрираха, че твърде дълго са правени отстъпки за тази група и че реалната пенсия, която може да се сметне на базата на тази сума за осигуряване, е около 60-70 лв., а останалата част до минималната пенсия (200 лв.) се плаща от данъците. Максималният осигурителен доход за всички осигурени остава 2600 лв., а таванът на пенсиите – 910 лв. Пенсиите се увеличават само с 3.8%. Не е предвидено и повече за минималната пенсия – тя ще се увеличи със 7 лв. и 60 ст. Средната пенсия ще стане 363 лв., или с 42 лв. над линията за бедността. Средната пенсия за тази година се очаква да е 343 лв.

Обезщетението за безработица се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден, като вече ще има и максимално дневно обезщетение – 74.29 лв. То обаче ще се взема по-трудно – ще се иска осигуряване най-малко 12 месеца от последните 18 месеца (сега се искат 9 от 19 месеца). Отпада възможността за получаване на обезщетение за болнични след напускане на работа. В момента болничен може да се вземе до един месец, след като човек остане без работа. Мотиви и разчети зад това предложение няма. През втората година от майчинството НОИ ще плаща по 380 лв., тоест с 40 лв. повече. ГЕРБ обясниха, че не го увеличават повече и не го обвързват с 60% от минималната заплата, както искат БСП, за да стимулират „майките да се връщат на пазара на труда“.

СМЕТКА

Бюджетът на НОИ ще е малко над 11 млрд. лв. Въпреки ръста на пенсионната осигуровка и планираното увеличение на приходите с 900 млн. лв. до 6.5 млрд. лв. дефицитът ще е близо 4.2 млрд. лв. Хазната все пак ще преведе с над 200 млн. лв. по-малко от данъците за покриване на недостига. Близо 9.5 млрд. лв. ще отидат за пенсии, като над 3.9 млрд. лв. ще се покрият от държавния бюджет. За обезщетенията за майчинство се предвиждат 545 млн. лв. разходи, за временна неработоспособност – 515 млн. лв., за безработица – над 396 млн. лв

*Източник в.Сега, автор Десислава Колева

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.