Последни новини
Home / Законът / Махат ДКСИ от улица „Черковна“, цялата сграда – за спецправосъдието

Махат ДКСИ от улица „Черковна“, цялата сграда – за спецправосъдието

Defakto.bg

Как да се разкриват нови щатове, без да се знае колко ще са новите дела?

След като парламентът даде нови дела на спецправосъдието, кабинетът е склонен да му осигури  сграден комфорт, като го освободи от „съседството“ на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Това стана ясно на днешното заседание на пленума на ВСС. Точка първа, внесена от министър Цецка Цачева, гласеше: „Обсъждане на необходимите действия за кадрово и материално осигуряване на специализираните органи на съдебната власт в съответствие на разширената им компетентност“. От началото на седмицата, след влизане в сила но поправките в НПК, делата срещу „високата корупция“ стават подсъдни на спецправосъдието.

В тази връзка то трябва да бъде щатно и материално подсигурено и „изпълнителната власт си дава сметка за това“, обяви Цачева.

За това се търси решение за местене на ДКСИ и оставането на сградата на улица „Черковна“ в столицата изцяло за спецправосъдието, каза правосъдният министър. Но кога и къде ще се пренася комисията по сигурността на информацията остана неясно.

В същото време Цачева поиска яснота с колко ще се увеличават щатове за магистрати и служители в спецправосъдието, за да е наясно изпълнителната власт какви сгради и помещения да й търси.

Готовност да докладва предвижданията за нов прокурорски и следователски щат имаше Сотир Цацаров. Вчера прокурорската колегия прие „за сведение“ неговите разчети.

Той обяви: ще се иска увеличаване на щата в двете спецпрокуратури с 47 бройки, още 10 бройки за следователи, както и нови 34 щата за служители. Отделно предоставяне на част от сградата на националното следствие за спецследователите и част от спецпрокурорите. Което пък ще освободи пространство за специализирания съд и апелативния специализиран съд на ул. „Черковна“.

В съдийската колегия обаче ще заседават по въпроса идния вторник. И днес нямаше как да се „отчетат“ на Цачева дори и откъм намерения. Стана ясно обаче, че за разлика от прокурорите, съдиите във ВСС не са склонни да искат повече щатове в спецправосъдието, без да знаят колко дела „отгоре“ ще постъпят при тях. А такива конкретни разчети няма.

В същото време Лозан Панов бе категоричен – сградата на „Черковна“ отдавна се пука по шевовете, спецсъдилищата имат само 4 зали, а веществените доказдателства стоят по коридорите.

„А какво все пак е предложението за щата на спецсъда?“, поинтересува се Цацаров.

Георги Ушев иска още 15 щатни бройки, отвърна Панов.

Тук се намеси Драгомир Кояджиков, бивш съдия от апелативния спецсъд.

Комисията по натовареност даде отрицателно статовище за увеличаване на щата, становището на КАК също е отрицателно, т.е. във вторник ще се предложи на съдийската колегия да се отхвърли искането на Георги Ушев. Участник съм и в двете комисии, там няма никакви  настроения и намерения да се бойкотира работата на спецсъда. Съображението е, че към момента не е налице такава натовареност, която да мотивира увеличаване на щата. Както и че въпросните 15 човека, дори да бъдат назначени, няма къде да работят. В момента 18 съдии и над 30 служители се помещават в 15 кабинета на таванския етаж, делата стоят по таваните. Госпожо министър, апелирам на първо място да се вземат спешни мерки за материалното осигуряване, кадровото винаги може да се обезпечи!“, каза Кояджиков.

„Но нещата са свързани, трябва да знаем за колко човека търсим зали, кабинети и т.н.“, не се съгласи Цачева.

„Не искам да се намесвам в начина, по който съдийската колегия взема решения, но ако се чака първо сграда, за да увеличавате щат, ще изпаднете в условия, в които прокуратурата ще е напълно комплектована, а вие – тепърва“, намеси се Цацаров.

„Становището на двете комисии не е свързано със сгради, а с натовареност. Няма никакво основание по стандартите, с които работим, да се откриват нови щатни бройки в спецсъдилищата. Когато изследвахме вида на делата им, голяма част свързани с разрешения на специални разузнавателни средства и ги сравнихме с делата на останалите съдилища, разликата е в пъти“, отвърна Красимир Шекерджиев.

„Единственият мотив за нови 15 щата беше промяната в подсъдността, без никакъв друг аргумент. Нямаме данни какъв брой дела се очаква да постъпят в спецсъда“, додаде Атанаска Дишева.

„Чакам разчетите на съдийската колегия. Изключително недалновидно ще е да търсим решение на материалната база и след няколко месеца да бъдем изправени пред необходимостта на търсим ново решение!“, закри дебата Цачева.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.