Последни новини
Home / Законът / Първо национално състезание по медиация за студенти: Как да стигнеш пръв и да победите двама?

Първо национално състезание по медиация за студенти: Как да стигнеш пръв и да победите двама?

Defakto.bg
Албена Комитова

За първи път у нас на 16 и 17 ноември във Варна ще се проведе  състезание за разрешаване на спорове и популяризиране на медиацията. “Това  ще бъде живо преживяване на един изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове”, казва Албена Комитова, адвокат и медиатор към Центъра за разрешаване на спорове, който организира събитието.

   ” Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен”, добави Комитова.

В състезанието ще участват отбори в състав от адвокат и клиент, които ще се състезават помежду си,  като целта е всеки да получи максимално добър резултат за себе си и едновременно изгоден изход от спора и за двете страни.  Медиаторите ще помагат с  творчески решения, без да  дават предложения наготово и да се месят в решението.

Състезанието е в два кръга, като в последния кръг ще бъдат избрани 6 финалисти. 3 медиатори и 3 екипа адвокат-клиент – съответно на първо, второ и трето място. Участват  20 отбора от големите университети в страната: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет – Варна, Технически университет – Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет – Варна, Русенски университет.

Участват студенти с разнородни специалности: Право, Публична администрация, Бизнес информационни технологии,Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Международни отношения, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други. Причина за разнообразието е, че  медиацията ползва хора от всички професии, а  всеки добър професионалист – юрист, мениджър, експерт, който работи с хора, трябва да е отлично подготвен за работата си, за да  се справя с възникващи конфликти.

Студентите ще получат специална подготовка  преди състезанието и така ще се сдобият с практически техники и система за разрешаване на конфликти, която ще могат да прилагат и в професията си, и в живота си, казват организаторите. Ще покажат и преговорни и творчески умения за излизане от един конфликт по печеливш за двете страни начин.

Осигурени са и специални награди, включително безплатно обучение по медиация за спечелилите първите места.

Награждаването на финалистите ще бъде съчетано с голямо събитие – Ден на медиацията на 17 ноември, което се отбелязва във Варна за втора поредна година. То се организира с участието на Центъра за медиация при Варненски Окръжен и Районен съд и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове “Итера”, Варна.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписка в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече подписка в подкрепа на решението на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.