Последни новини
Home / Законът / Първо национално състезание по медиация за студенти: Как да стигнеш пръв и да победите двама?

Първо национално състезание по медиация за студенти: Как да стигнеш пръв и да победите двама?

Defakto.bg
Албена Комитова

За първи път у нас на 16 и 17 ноември във Варна ще се проведе  състезание за разрешаване на спорове и популяризиране на медиацията. „Това  ще бъде живо преживяване на един изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове“, казва Албена Комитова, адвокат и медиатор към Центъра за разрешаване на спорове, който организира събитието.

   “ Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен“, добави Комитова.

В състезанието ще участват отбори в състав от адвокат и клиент, които ще се състезават помежду си,  като целта е всеки да получи максимално добър резултат за себе си и едновременно изгоден изход от спора и за двете страни.  Медиаторите ще помагат с  творчески решения, без да  дават предложения наготово и да се месят в решението.

Състезанието е в два кръга, като в последния кръг ще бъдат избрани 6 финалисти. 3 медиатори и 3 екипа адвокат-клиент – съответно на първо, второ и трето място. Участват  20 отбора от големите университети в страната: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет – Варна, Технически университет – Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет – Варна, Русенски университет.

Участват студенти с разнородни специалности: Право, Публична администрация, Бизнес информационни технологии,Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Международни отношения, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други. Причина за разнообразието е, че  медиацията ползва хора от всички професии, а  всеки добър професионалист – юрист, мениджър, експерт, който работи с хора, трябва да е отлично подготвен за работата си, за да  се справя с възникващи конфликти.

Студентите ще получат специална подготовка  преди състезанието и така ще се сдобият с практически техники и система за разрешаване на конфликти, която ще могат да прилагат и в професията си, и в живота си, казват организаторите. Ще покажат и преговорни и творчески умения за излизане от един конфликт по печеливш за двете страни начин.

Осигурени са и специални награди, включително безплатно обучение по медиация за спечелилите първите места.

Награждаването на финалистите ще бъде съчетано с голямо събитие – Ден на медиацията на 17 ноември, което се отбелязва във Варна за втора поредна година. То се организира с участието на Центъра за медиация при Варненски Окръжен и Районен съд и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове “Итера”, Варна.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.