Симеонов спечели пред Темида срещу Домусчиев Колаж КлубZ

Тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) е отменил решението на Арбитражния съд  при Българска търговско-промишлена палата , според което компанията на Кирил Домусчиев „Кей Джи Маритайм Шипинг“ АД,  която притежава 70% от капитала на „Параходство Български морски флот“ ЕАД,  не дължи неустойки от 55 млн. лв. за неизпълнения приватизационен договор. Сред аргументите бяха „стопанската  непоносимост“,  и „световната финансова и стопанска криза“, които не позволили на компанията да  изпълни посочения в договора капацитет на корабите.

Върховните съдии е Дария Проданова, Емил Марков и Ирина Петрова (докладчик) обаче приемат, че арбитражът недопустимо е надхвърлил компетенциите си, тъй като искът за стопанска непоносимост „не е включен в обсега на исковете, които могат да бъдат отнасяни към арбитраж.

„Очевидно е, че спорът за изменение на клаузата от приватизационния договор в искания от купувача смисъл не подлежи на разрешаване чрез доброволни преговори поради изрична законова забрана. Всяко допълнително споразумение към приватизационния договор, с което се променят първоначално поетите задължения, ще бъде нищожно и няма да обвързва страните“ – категорични са върховните съдии.  Изводът на съдебния състав на ВКС е, че забраната страните по приватизационния договор да предоговарят задълженията си, означава и забрана по договорен път да включват такъв спор в арбитражна клауза, да договарят арбитраж за разрешаването му посредством иск по чл. 307 от ТЗ.

Съдът е осъдил  „Кей Джи Маритайм Шипинг“АД да заплати на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) сумата 2 129 167,71 лв. на основание чл. 78, ал. 1 ГПК, както и сумата 100 лв. разноски за съдебното производство. Решението не подлежи на обжалване.

По закон ВКС връща  делото на Арбитражния съд, който е длъжен да се съобрази с мотивите на касационната инстанция. Или,  компанията на Домусчиев и  брат,  трябва да спази  договореностите при приватизацията, а ако това не стане през следващата година,  ще трябва да плати  неустойка  от 55 млн. лв.

Делото пред ВКС беше образувано по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, след като през септември вицепремиерът Валери Симеонов обяви за скандално решението на Арбитражния съд.

В началото на април 2017 г.  Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата, ( наречен „продажен“ от Симеонов) излезе с решение,  което позволи договорът за приватизация на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) да бъде променен. Основното желание на собствениците бе да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Това стана с аргумента, че  има „стопанска непоносимост“, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ.

Арбитражът в състав Валентина Зартова, Станимир Цоцов и Дончо Хрусанов уважи  искането и спести на държавата неустойката, като я задължи да плати й и част от разноските на частната компания по делото в размер на 3.7 млн. лв.

На 6 октомври Валери Симеонов  внесе сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров за незаконосъобразност на решението на Арбитражния съд към БТПП по делото за промяна на приватизационния договор на Български морски флот.  За първи път в  началото на септември  той обяви, че условията за приватизацията не се изпълняват – повечето кораби са нарязани на скрап, а вместо 2360 служители сега в компанията работели само 124.  Според Симеонов,  взетото решение от Арбитражния съд е не просто незаконно и обслужващо частните интереси на приватизаторите на БМФ, но и създава рискове за националната сигурност.

„Справедливостта в този случай възтържествува. Слава Богу, има честни съдии“,  коментира вицепремиерът решението на съда.